Wennewickweg 11, Haaksbergen

Prijs
 • Prijs op aanvraag
 • Status: beschikbaar
 • Aanvaarding: in overleg
Oppervlakte en inhoud
 • Inhoud: 645 m3
 • Woon opp.: 156 m2
 • Perceel opp.: 2380 m2
Rondom
 • Schuur/berging: 2 vrijstaand steen
 • Garage: inpandig  (1)
 • Tuin: 2380 m2
Bouw
 • Soort: woonboerderij
 • Type: vrijstaande woning
 • Bouwjaar: 1962
 • Bouwvorm: bestaande bouw
 • Isolatie: dakisolatie, muurisolatie, gedeeltelijk dubbel glas, voorzetramen
 • Dak: zadeldak
 • Materiaal: pannen
Indeling
 • Verdiepingen: 3
 • Kamers: 6
 • Slaapkamers: 4
 • Badkamers: 2
Onderhoud
 • Onderhoud binnen: goed
 • Onderhoud buiten: goed

Aan de rand van het Haaksbergerveen
Woonboerderij omringd door natuur en boerenland

Deze woonboerderij is gelegen aan de rand van het Haaksbergerveen. Een unieke locatie met rust, ruimte en natuur. Hoewel de naam van het gebied – ’t Siberië – anders doet vermoeden, woon je hier beslist niet in the middle of nowhere. In de omgeving staan meerdere huizen, bewoond door boeren en andere liefhebbers van het buitenleven. “De natuur heeft hier voorrang. Hoor je de ganzen overvliegen? Dat blijft gewoon fantastisch”, zegt Adrie. In 2012 viel hij voor deze keurig onderhouden, maar destijds gedateerde boerenwoning. “Het was vooral de plek die trok. De stilte van deze omgeving, dat is echt genieten. Maar ook de stijl van het boerderijtje sprak aan. De knik in het dakvlak, de kleine ruitjes. En wat je vanaf de Wennewickweg niet ziet is dat er binnen zó veel ruimte is.”

Projecten
“De eerste drie maanden zijn we alleen maar aan het klussen geweest. Een aannemer heeft het dak compleet vernieuwd, inclusief dakpannen. Aan de binnenkant is het dak geïsoleerd met duurzame Isovlas en vervolgens afgetimmerd. Ook de spouw is geïsoleerd. De toiletruimte beneden en de badkamer boven zijn gerenoveerd. Binnenwanden zijn gestuukt. Er is een nieuwe keuken geplaatst. De eiken vloer is geschuurd en gelakt”, somt hij een aantal ingrepen op. Er zijn nog meer projecten uitgevoerd. Zoals een veranda uit Douglas-hout, een terras, het plaatsen van Velux tuimeldakramen. Dakgoten en hemelwaterafvoer zijn vervangen. In 2019 is het buitenhoutwerk door de vakschilder in de verf gezet. Verder hebben hoge bomen aan de zijkant plaatsgemaakt voor streekeigen erfbeplanting. “Een soort eigen natuur pal naast je huis.” O, en niet onbelangrijk: het huis heeft een glasvezelaansluiting.

Hal & inpandige garage
Via de hoofdingang (met deurklopper) in de zijgevel kom je in de hal met een plankenvloer uit eikenhout. De moderne toiletruimte, uitgevoerd in wit en antraciet, heeft een zwevend toilet en een hardstenen fonteintje. Verder is er een vaste (provisie)kast en een garderobe. In de meterput is een waterontharder geïnstalleerd. Vanuit de hal is een apart vertrek bereikbaar, dat een eigen buitendeur heeft. Slaap-, werk-, speelkamer? Of chillruimte voor de kids? Mogelijkheden genoeg. Aangrenzend bevindt zich de van dubbele deuren voorziene inpandige garage die dienst doet als bergruimte. Want voor de auto is plek genoeg op het verharde erf aan de straatzijde.

Living
De sfeervolle hardhouten open trap naar de eerste verdieping is zichtbaar in de ruime L-vormige living. Aan de voorzijde is de zithoek ingericht en staat de houtkachel te snorren. Hier heb je echt wat je noemt een weids uitzicht. Aan de zijkant – ooit stalgedeelte – kijk je eveneens in het groen, maar wat meer besloten. Dubbele openslaande tuindeuren (met dubbelglas) geven hier toegang tot een flink terras en aansluitend een veranda. “’s Zomers staan de deuren vaak open. Je ziet, er zitten horren voor. Want ja, hier in het buitengebied vliegen net iets meer insecten rond.” De living heeft convectorverwarming en dus geen radiatoren. Er is plek genoeg om met veel mensen bijeen te zitten. Wie zich even wil terugtrekken met een boek of een muziekje: dat kan in de aangrenzende separate loungeruimte.

Keuken & bijkeuken
In de tegenovergelegen ‘stalruimte van weleer’ bevindt zich de van plafondspots voorziene open keuken. Deze is afgescheiden van de living door een stoere eikenhouten eettafel en een antiek gebint. De eikenhouten vloer loopt door. De modern landelijke keuken heeft lichte fronten en een donker werkblad. Via een raam boven het aanrecht kijk je de tuin in en het achterliggende struweel. De keuken geeft toegang tot de met plavuizen belegde bijkeuken. Ook hier een aanrechtblok met spoelbak, in dezelfde stijl als de keuken. De wasautomaat en droger staan hier en er is een groot werkblad. Via een openslaande deur loop je naar buiten.

En verder op de begane grond…
De loungeruimte hadden we al genoemd. Verder is er een ‘tussengang’, bereikbaar vanuit de living, met veel vaste kastruimte. Deze gang geeft toegang tot een (tweede) badkamer. “Omdat we boven een nieuwe badkamer hebben gemaakt, is hier destijds niets aan gebeurd. Hij is functioneel, maar gedateerd.” Aan het einde van de gang is een werkkamer gelegen waar je in alle rust kunt werken. Deze indeling brengt slapen & baden op de begane grond binnen bereik.

Eerste verdieping & bergzolder
De overloop op de eerste verdieping is ruim en licht. Hier zijn twee prima slaapvertrekken, beide voorzien van Velux tuimeldakramen met dubbelglas en ingebouwd verduisteringsgordijn. Voor deze hele verdieping geldt: extra opbergruimte achter de schuine wanden. De masterbedroom geeft rechtstreeks toegang tot de badkamer die trouwens ook vanaf de overloop bereikbaar is. De gemoderniseerde badkamer heeft een inloopdouche met glazen deur, een extra brede wastafel met badmeubel, een hangtoilet en een designradiator. De logeerkamer heeft een eigen wastafel. Op de overloop is een luik met een vlizotrap naar de (geïsoleerde) bergzolder, waar je heel wat spullen kwijt kunt.

Opstallen & tuin
Tot het erf behoren een (gedempte) put en enkele opstallen. Zoals een vrijstaande stenen schuur met spouwmuren en een pannendak. Deze heeft een water- en een gasaansluiting. Kantoor…? Bed and Breakfast…? Zomaar wat mogelijkheden. Een stenen bakhuisje, eveneens gedekt met pannen, is in gebruik als fietsenberging. Dan over de tuin. Aan de kant van het dichtstbij gelegen huis is zoals gemeld een bosje aangeplant. De tuin is deels omzoomd door een beukenhaag. Op sommige gedeelten voert privacy de boventoon en kun je heerlijk vrij zitten. Maar er zijn ook wat openingen gecreëerd die de tuin verbinden met het omringende landschap. Blikvanger is een rode beuk. Verder staan er fruitbomen als appel, peer, pruim en walnoot. De tuin wordt druk bezocht door vogels. Naast de bekende soorten als mees, merel, roodborst en vink is hier ook de specht, vliegenvanger, wielewaal en de gekraagde roodstaart thuis. “In de buurt zitten uilen. En vanuit het veen hoor je soms de bijzondere roep van kraanvogels”, vertelt Adrie. “We gaan nog even naar het bankje aan de rand van het perceel. Vanwege het uitzicht is dat mijn lievelingsplek. En zie je die twee stammen? Die heb ik bewust laten staan om er mijn hangmat tussen te spannen.”

Tenslotte
Wennewickweg 11 is een perfecte uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten. Steek de straat over en je staat in het unieke hoogveengebied. “Hier aan de overkant komen geregeld reeën uit de bosrand tevoorschijn.” De Duitse (groene) grens ligt bijna letterlijk om de hoek. “Dat Duitsland zó dichtbij is heeft zijn charme. Verder rijd je in tien minuten met de auto naar Haaksbergen. En met een minuut of twintig ben je in het centrum van Enschede.” In deze buurt staat Twentse noaberschap hoog in het vaandel. “In de goede zin van het woord. De sfeer is gemoedelijk en de mensen staan klaar voor elkaar.” Echt een hele poos heeft Adrie zitten broeden op welke stap hij zou nemen. Hij heeft een mooie reden om toch te kiezen voor een toekomst elders. “Maar het is met pijn in mijn hart dat ik deze plek achterlaat.”

Bijzonderheden:
- bouwjaar circa 1962
- perceeloppervlakte 2.380 m²
- inhoud circa 645 m³

Groottes en oppervlaktes zijn berekend door een extern buro gebaseerd op de NEN 2580.
In de koopakte zal een 10% waarborgsom of bankgarantie worden opgenomen.