Veldmaterstraat 47, Haaksbergen

Prijs
  • Vraagprijs : € 259.000,- k.k.
  • Status: beschikbaar
  • Aanvaarding: in overleg
Oppervlakte en inhoud
  • Inhoud: 359 m3
  • Woon opp.: 83 m2
  • Perceel opp.: 260 m2
Rondom
  • Schuur/berging: 1 vrijstaand steen
  • Garage: geen garage 
  • Tuin: 184 m2
  • Hoofdtuin: 111 m2 , noordoost
Bouw
  • Soort: eengezinswoning
  • Type: 2-onder-1-kapwoning
  • Bouwjaar: 1960
  • Bouwvorm: bestaande bouw
  • Isolatie: gedeeltelijk dubbel glas
  • Dak: zadeldak
  • Materiaal: pannen
Indeling
  • Verdiepingen: 4
  • Kamers: 5
  • Slaapkamers: 3
  • Badkamers: 1
Onderhoud
  • Onderhoud binnen: redelijk tot goed
  • Onderhoud buiten: redelijk tot goed

Ruime kavel, gedateerde woning met mogelijkheden
Helft van een dubbel (1960) in hartje Veldmaat

Dit in 1960 degelijk gebouwde dubbele woonhuis bevindt zich in hartje Veldmaat, op de hoek van de Veldmaterstraat en de Oude Boekeloseweg. Het ontwerp van plaatselijk architect G.H. Hartgerink is uitgevoerd door een Veldmaats bouwbedrijf. De donkerrode handvorm gevelsteen, de ruitvormige zoldervensters en de grotendeels authentieke achtergevel geven het huis nét dat beetje extra uitstraling. De kavel, waar twee broers (en hun partners) samen een twee-onder-eenkapper lieten bouwen, is afkomstig uit familiebezit. Een leuk weetje: het behoorde tot de landerijen van Poet’ngraads (Gerhard Leferink), de laatste dorpsomroeper van Haaksbergen.
Op huisnummer 47 begonnen kleinzoon Jan en diens kersverse echtgenote Mini hun gezamenlijke leven en stichtten er een gezin met vier kinderen. Trots waren ze op hun huis, ze zorgden er netjes voor. Dat wil zeggen: degelijk onderhoud, maar aan verduurzaming of modernisering is weinig gedaan. Haar grote wens om hier tot het einde (ze naderde de 100 jaar) te blijven wonen is bijna in vervulling gegaan. En nu nemen de vier kinderen afscheid van het ouderlijk huis waar ze veel herinneringen hebben gemaakt.

Hal & woonkamer
De voordeur (met glas) van de woning zit in de zijgevel. Aan de hal grenzen de zitkamer, de woonkeuken en de trapopgang naar de eerste verdieping. Ook de meterkast bevindt zich in de hal. Eerst maar eens naar de aan de voorzijde gelegen woonkamer. Deze is licht en redelijk ruim. In de zijgevel zit een raam. Het grote raam in de voorgevel is voorzien van dubbelglas en een rolluik. Dankzij de vrij diepe voortuin én de situering van de huizen aan de overzijde, is er veel privacy. Zelf kijk je ver de Nachtegaalstraat in én op een stuk Veldmaterstraat.

Woonkeuken & kelder
Aan de overzijde van de hal is de eveneens redelijk ruime woonkeuken. Een groot raam – met rolluik – zorgt voor ruim voldoende daglicht. “Daar keek je ooit op vaders volière. Deze is al jaren weg. Tegen de tuinmuur groeit een klimhortensia.” De nette keuken stamt uit 2006. Het is een rechte opstelling met lichte fronten, een donkergrijs werkblad en een rvs gaskookplaat. De keuken is uitgerust met een handige vaste kast. “Daar kon je vroeger de snoepjes vinden”, herinneren de kinderen zich lachend. “En de laatste jaren was dit de spelletjeskast. Want moeder deed graag een spelletje met haar kleinkinderen, aan de keukentafel.” Een andere deur geeft toegang tot de vrij ruime kelder, waar je heel wat spullen koel kunt bewaren. Ooit stonden er rijen weckflessen. Want zoals gebruikelijk in die tijd werd volop eigen groente verbouwd in de moestuin achter het huis. In het gedeelte onder de trap kun je rechtop staan.

Bijkeuken
De woonkeuken geeft toegang tot de aangrenzende ruime bijkeuken. Hier zijn de toiletruimte en de in 2022 gerenoveerde doucheruimte ondergebracht, beide met de originele paneeldeuren. Deze vertrekken bevinden zich in de oorspronkelijke aangebouwde stenen berging. De rest van de bijkeuken is in het verleden ontstaan door uitbouw van de achtergevel. Hier is de aansluiting van wasmachine geïnstalleerd, evenals de cv-ketel (eind 2022). Verder is er vaste kastruimte. Het raam in de zijgevel heeft van oudsher een roedeverdeling. Via een openslaande buitendeur loop je de achtertuin in. Maar nu eerst terug naar de hal en vervolgens met de trap naar de eerste verdieping.

Eerste verdieping & zolder
Aan de overloop grenzen drie slaapkamers (alle met cv-radiator) en een diepe vaste kast. Op deze etage zien we nog de originele paneeldeuren. Het ruime slaapvertrek aan de voorzijde heeft rolluiken voor beide ramen. Ook is er een vaste kast. De aan de zijkant gelegen kamer is het kleinst, maar niet krap. Kamer nummer drie bevindt zich aan de achterzijde. Dit ruime vertrek heeft twee vaste kasten. Een balkondeur komt uit op het platte dak van de aanbouw. Een mooie buitenplek om wasgoed te drogen. Vanuit deze kamer kijk je op de Poet’ngraads-hof en het Veldmaatse achterland. Via een luik met vlizotrap op de overloop is de zolder (met hoge nok) bereikbaar. Deze is nog geheel in oorspronkelijke staat, met een vloer en dakbeschot van planken. Het raam in beide topgevels is ruitvormig. “Toen we als kind wat ouder werden hebben sommige van ons hier geslapen.”

Achtertuin met opstallen
De achtertuin is via de bijkeuken én via de achterom rechts naast de woning bereikbaar. De achterom is voorzien van een afsluitbare poort (iets voorbij de voordeur). De vrije, geheel omsloten achtertuin, bestaat voornamelijk uit gazon en bestrating. Achter op de kavel bevindt zich een royale vrijstaande stenen schuur, opgetrokken in spouw. Ramen laten ruim voldoende daglicht binnen. De schuur bestaat uit twee afzonderlijke vertrekken met ieder een eigen loopdeur. Het voorste gedeelte was altijd fietsenschuur. Het vertrek aan de achterzijde is ingericht als werkplaats. Een gevelkachel op gas zorgt voor warmte tijdens het klussen. De ruimte onder de kap doet dienst als bergzolder.

Tenslotte…
De eerste bewoners hebben hier al die jaren met plezier gewoond. Het buitenschilderwerk hielden zij netjes bij. Wat de leefruimtes betreft: een behangetje en kwastje verf op z’n tijd. Twee keer een nieuwe keuken. En dat was het wel zo’n beetje. Hoe tevreden kan een mens zijn met diens vertrouwde leefomgeving! Het huis is dan ook keurig onderhouden, maar wel wat gedateerd.
Er zijn echter mogelijkheden voor een andere indeling. Wat te denken bijvoorbeeld van een vaste trap naar de zolder om daar één of twee extra kamers te realiseren? En dan woon je wel centraal in de Veldmaat, met ruimte om je huis én vrijheid. Met het winkelcentrum (o.a. supermarkt, bakker, kapper) op steenworp afstand. Met twee basisscholen en kinderopvang vlakbij. En via de om de hoek gelegen Oude Boekeloseweg wandel of fiets je zó het landelijke Stepelerveld in.
In de buurt is ondertussen duidelijk verjonging op gang gekomen. De oudste bewoners hebben plaatsgemaakt voor een nieuwe generatie. “Er staan weer ooievaars in de tuinen...” Het Twentse noaberschap, het omzien naar elkaar, is echter niet verdwenen.

Bijzonderheden:
- bouwjaar 1960
- perceeloppervlakte circa 260 m² (perceel moet nog exact ingemeten worden)
- inhoud circa 359 m³
- energielabel E

Groottes en oppervlaktes zijn berekend door een extern bureau gebaseerd op de NEN 2580.
In de koopakte zal een 10% waarborgsom of bankgarantie worden opgenomen.