Goorsestraat 87, Haaksbergen

Prijs
  • Vraagprijs : € 369.000,- k.k.
  • Status: beschikbaar
  • Aanvaarding: in overleg
Oppervlakte en inhoud
  • Inhoud: 402 m3
  • Woon opp.: 110 m2
  • Perceel opp.: 264 m2
Rondom
  • Schuur/berging: 1 vrijstaand hout
  • Garage: carport 
  • Tuin: 187 m2
  • Hoofdtuin: 98 m2 , zuidwest
Bouw
  • Soort: eengezinswoning
  • Type: tussenwoning
  • Bouwjaar: 1950
  • Bouwvorm: bestaande bouw
  • Isolatie: muurisolatie, gedeeltelijk dubbel glas
  • Dak: zadeldak
  • Materiaal: pannen
Indeling
  • Verdiepingen: 4
  • Kamers: 3
  • Slaapkamers: 2
  • Badkamers: 1
Onderhoud
  • Onderhoud binnen: goed
  • Onderhoud buiten: goed

Vlakbij het centrum, overdekte privé-parkeerplaats
Karakteristieke, stijlvol gerenoveerde tussenwoning uit the fifties

Deze inpandig grotendeels gemoderniseerde tussenwoning behoort tot een karakteristieke rij van zes jarenvijftighuizen. Dit project stamt uit de Wederopbouwperiode, de tijd dat woonruimte – net als nu- schaars was. Om een aantrekkelijke werkgever te zijn, liet de bekende Haaksbergse firma Odink & Koenderink deze huizen bouwen voor haar medewerkers.

Authentieke eenheid
De complete huizenrij heeft zijn originele uitstraling behouden en vormt een authentieke eenheid. Dat begint al bij de lange gemetselde muur langs alle voortuinen, zes keer onderbroken door een metalen poortje. En dan de houten voordeur, bovenin voorzien van een diagonale roedeverdeling en omzoomd door een brede stenen sierlijst. Het glas-in-lood raam boven de voordeur is bewaard gebleven. Datzelfde geldt voor het glas-in-loodvenster op de eerste verdieping. Karakteristiek zijn ook de dakkapellen, schoorsteen en het balkon aan de achterzijde. En niet te vergeten het originele postkastje in de hal en de fraaie trapopgang naar de beide bovenverdiepingen.

Gemoderniseerd
Het was die typische jarenvijftig-uitstraling van het huis waar de huidige bewoners eind 2015 voor vielen. Maar ook voor de ligging: héél dichtbij het Haaksbergse winkelhart én – aan de achterzijde – een overdekte parkeerplaats op eigen terrein. Voor ze er in juni 2016 gingen wonen is er binnen flink gemoderniseerd. De nog aanwezige originele elementen zijn hierbij gespaard/versterkt. “Alleen aan de badkamer en de zolderverdieping hebben we niets gedaan.” Onder meer dit is wél gebeurd: alle binnenwanden (beneden en boven) zijn glad gestuukt, afgewerkt met muurverf en van hoge plinten voorzien. Het plafond in de living is gestuukt, inclusief de fraaie sierlijst. Op de begane grond (hal, living, keuken) is een sfeervolle eiken parketvloer gelegd (brede delen). Ook is er een nieuwe keuken geplaatst. Achter in de tuin is tenslotte een royale houten overkapping gebouwd.

Hal, kelder & living
We beginnen in de langgerekte hal. Hier is een moderne toiletruimte (hangtoilet en fonteintje) uitgevoerd in wit en antraciet. De bescheiden vaste kastenwand (mét eerder genoemde postkastje en meterkast) heeft zijn oorspronkelijke uiterlijk behouden. De deur voorbij de trapgang geeft toegang tot de (droge en vrij diepe) kelder. Een paneeldeur met geslepen glas geeft toegang tot de keuken. Wij nemen een (paneel)deur eerder en komen in de smaakvolle living. Aan de straatzijde is de zithoek ingericht. Inkijk vanaf de overzijde is er niet. De rustige, natuurlijke kleuren, de warme eiken vloer, de mooie lichtinval, hoge plinten, natuurstenen vensterbanken: de living ademt stijl en harmonie. Aan de achterzijde, nabij de halfopen keuken, is volop ruimte voor de lange eettafel. Een brede schuifpui (met schuifhor) geeft toegang tot de (geheel) verharde achtertuin.

Halfopen keuken
Nu naar de van dimbare inbouwspots voorziene keuken. Op maat gemaakt door een interieurbouwer is deze uitgevoerd in modern-landelijke stijl. Echt ambachtelijk vakwerk. De massief houten fronten zijn donkerbruin, het (dikke) werkblad uit composiet is offwhite, de handgrepen van rvs: een fraaie combinatie! Tegen de scheidingsmuur met de buren bevindt zich het kook- /spoelgedeelte (anderhalve spoelbak). Boven de extra brede inductiekookplaat is een strakke schouw met afzuigkap. In het bijpassende wandmeubel tegen de binnenmuur is de koel-vriesapparatuur geïntegreerd. Een keukenblok-in-stijl vormt de koffiehoek. De keuken heeft veel opbergruimte. Daglicht komt ruimschoots binnen via de buitendeur en het aangrenzende raam (roedeverdeling). Vanuit de keuken stap je zó de geheel omsloten achtertuin in.

Achtertuin & overkapping
Aan de achtergevel is een op afstand bedienbaar elektrisch terrasscherm bevestigd. Achter in de overigens zonnige tuin staat een royale overkapping uit Douglas hout. De huidige bewoners hebben er vier seizoenen lang plezier van. Aan de tuinzijde zitten namelijk glazen schuifpanelen. Is het een beetje fris? Houtkachel aan, schuifwanden dicht en je kunt er heerlijk zitten. En met zomerwarmte zet je de glaswand lekker open. De overkapping heeft een balkenplafond. De wanden, voorzien van sfeerspots, zijn bekleed met Douglas planken. Ook is er een tv-aansluiting. Om misverstanden te voorkomen: de houtkachel gaat mee, het rookkanaal blijft uiteraard zitten. De overkapping is aangebouwd tegen de (originele) half-vrijstaande stenen berging (pannendak). Deze is toegankelijk via de metalen deur uit de jaren vijftig. De niet al te grote berging fungeert als klus- en opslagruimte. In een nis aan de buitenzijde, ooit het kolenhok, is het haardhout opgestapeld. Via een brede deur in de achterwand van de overkapping (de achterom) kom je op het achterste, eveneens geheel verharde deel van de kavel. De overkapping loopt als het ware door, ondersteund door stoere staanders uit Douglas hout. De minispots in de houten draagbalken zorgen voor licht én sfeer. Hier staat dus de auto, grotendeels overdekt. Ook de fietsen staan droog, net als de afvalcontainers. De privé-parkeerruimtes van alle zes huizen zijn bereikbaar vanuit de Beatrixstraat. “Lekker makkelijk! De hoek om en bent al bij de Goorsestraat.”

Eerste verdieping
Via de keuken gaan we weer naar de hal en vervolgens via de karakteristieke trapopgang naar de eerste verdieping. Zowel de overloop als de beide slaapkamers zijn belegd met hetzelfde laminaat (houtlook). Ook hier zien we hoge plinten. De wanden zijn behangen met glasweefsel. De zeer ruime (kinder)kamer aan de straatzijde is het domein van hun dochter. Blikvanger hier is een leuke wandschildering met dieren. De aan de achterzijde gelegen ouderkamer is ronduit royaal. In een brede nis is ruimte voor (inbouw)kasten. Dubbele deuren geven toegang tot het balkon. Dit slaapvertrek heeft en-suite een badkamer. Deze is uitgevoerd in een ‘mediterrane’ combi van beige en terra. Er is een ligbad, een hangtoilet met erboven een speelse nis, een inloopdouche (glazen deur) en een wastafel met spiegelkast. De badkamer is uitgerust met inbouwspots en mechanische afzuiging. Het (kunststof) draaikiepraam heeft dubbelglas met interne jaloezieën. “Zie je dat de badkamer gewoon prima is? Misschien niet helemaal wat je nú zou kiezen. Maar wij vonden het zonde om alles te vervangen.” Tenslotte grenst aan de overloop een aparte wasruimte. In het verleden was dít de badkamer. De wanden zijn betegeld, de wateraanvoer en -afvoer van de douche zijn nog intact. In dit vertrek staan de wasmachine en de droger, onder een handig werkblad. Ook is er een wastafel. En hier zit dan het bijzonder vormgegeven glas-in-loodraam dat we eerder al noemden.

Zolderetage
De karakteristieke trapopgang naar de ruime zolder is ook weer stijlvol gerenoveerd. Aan de zolder op zich hebben de huidige bewoners niets gedaan. Dit stond namelijk lager op hun prioriteitenlijst. Vanaf de bescheiden overloop kom je in een royaal, aan de binnenzijde geïsoleerd vertrek. Dit is deels afgetimmerd en heeft de potentie een mooie (slaap)kamer te worden. Aan weerszijden is een dakkapel, voorzien van een kunststof raam met dubbelglas en roedeverdeling. Achter de schuifdeuren voor de schuine wanden is extra opbergruimte. Ook de cv-ketel bevindt zich op de zolder.

En dan nog even dit…
Dak en spouwmuren zijn geïsoleerd. Verder is de woning geheel voorzien van kunststof kozijnen en (draaikiep)ramen met dubbelglas. Een aantal ramen heeft een (interne) roedeverdeling. “We zitten er lekker tussen, onze energierekening valt reuze mee. Verder heeft het ons verbaasd dat het tijdens zomerse hitte relatief koel blijft binnen. Dat is fijn!” De buurt bestaat uit een qua leeftijd gemêleerd gezelschap van jonge gezinnen tot 50-plussers. “Veel komen we niet veel bij elkaar over de vloer, maar de sfeer is vriendelijk. Achter, waar de auto’s staan, zie je elkaar bijna elke dag. In de zomer doen we af toe iets gezelligs samen.” De Goorsestraat is een doorgaande weg die het centrum van Haaksbergen verbindt met de ringweg. “En toch ervaren we geen hinder van verkeersgeluiden. Wij vinden het top om op loopafstand van het centrum te wonen. Vlakbij is trouwens ook een buurtsuper, de apotheek is aan de overkant.” En binnenkort begint iets verderop de bouw een nieuwe basisschool.

Bijzonderheden:
- bouwjaar 1950
- perceeloppervlakte 264 m²
- inhoud circa 402 m³
- energielabel B

Groottes en oppervlaktes zijn berekend door een extern buro gebaseerd op de NEN 2580.
In de koopakte zal een 10% waarborgsom of bankgarantie worden opgenomen.