Buurserstraat 50, Haaksbergen

Prijs
 • Vraagprijs : € 285.000,- k.k.
 • Status: beschikbaar
 • Aanvaarding: in overleg
Oppervlakte en inhoud
 • Inhoud: 413 m3
 • Woon opp.: 101 m2
 • Perceel opp.: 354 m2
Rondom
 • Schuur/berging: 1 vrijstaand hout
 • Garage: vrijstaand hout  (1)
 • Tuin: 354 m2
 • Hoofdtuin: 263 m2 , zuid
Bouw
 • Soort: eengezinswoning
 • Type: 2-onder-1-kapwoning
 • Bouwjaar: 1932
 • Bouwvorm: bestaande bouw
 • Isolatie: muurisolatie, gedeeltelijk dubbel glas
 • Dak: schilddak
 • Materiaal: pannen
Indeling
 • Verdiepingen: 3
 • Kamers: 4
 • Slaapkamers: 3
 • Badkamers: 1
Onderhoud
 • Onderhoud binnen: goed
 • Onderhoud buiten: goed

Karakteristieke woning uit 1932 MET VRIJSTAANDE GARAGE op geliefde locatie
Helft van een dubbel, diepe tuin

Dat dit jarendertighuis, gelegen op de hoek Buurserstraat/Saalmerinksingel, als het ware op een voetstuk staat, zorgt voor ‘aanzien’. Een aantal karakteristieke elementen uit de bouwperiode is bewaard gebleven. Zoals het schilddak met dakkapel, knipvoegen, de erker met glas-in-loodramen, de terrazzovloer in de hal, paneeldeuren (boven), de aftimmering van deurkozijnen, hoge plinten. En niet te vergeten de kapconstructie op de zolderetage. Verder is er een diepe achtertuin. Zowel het Haaksbergse winkelcentrum als het buitengebied bevinden zich vlakbij.

Karakter
In 1971 werden de huidige bewoners de trotse eigenaren van dit markante huis, de helft van een dubbel. “We woonden toen al gehuurd aan de Buurserstraat, op nummer 36. Een mooie straat waar we graag wilden blijven. Toen deze woning te koop kwam, hoefden we niet lang na te denken. De ligging is perfect, zo vlakbij dorp én het buitengebied. Ook de tuin stond ons aan. Ja, en het huis natuurlijk. Het heeft iets… karakter. Tot onze beide dochters uitvlogen hebben we er altijd met z’n vieren gewoond.”

Op stand…
De bescheiden voortuin is onderhoudsarm aangelegd, met grove kies en groenblijvende vormheesters. Een gemetselde trap van slechts enkele treden leidt naar de voordeur die een kleine overkapping heeft. “We wonen hier op hogere stand, hoor”, grapt de heer des huizes als hij de voordeur opent. In de lange hal achter de voordeur ligt weliswaar vloerbedekking. Maar daaronder gaat de originele terrazzovloer schuil, compleet met zwarte rand. Net als de authentieke toog halverwege de hal typerend voor dit huis.

Woonkamer
We lopen door naar de knusse woonkamer, type doorzon. Hier is het plafond-van-weleer (met lattenpatroon) bewaard gebleven. De wanden zijn afgewerkt met sierpleister. Aan de voorzijde, waar de erker voor extra ruimte en licht zorgt, is de zithoek ingericht. Het is er heerlijk vrij zitten, terwijl je zelf ver weg de Bevertstraat in kijkt. “Zo’n uitzicht, dat krijgen we nooit weer. Echt prachtig en helemaal als de bomen in bloei staan.” Richting achtergevel, nabij de halfopen keuken, staat een lange eettafel met zicht op de achtertuin. Halverwege de woonkamer is een strakke schouw met open houthaard.

Keuken & bijkeuken
Nu naar de halfopen keuken, grenzend aan het eerder genoemde eetgedeelte. Net als de bijkeuken/berging is deze ondergebracht in de aanbouw. De keuken is uitgevoerd in een lichte houtsoort. Onder een groot raam in de zijgevel bevindt zich het werkgedeelte, het kook-/spoelgedeelte daar pal tegenover. Er is een 5-pits gaskookplaat, een vaatwasser en verder veel werk- en opbergruimte. De keuken geeft toegang tot de verdiepte (en heerlijk koele) kelderkast. Een deur verder kom je in de bijkeuken/berging. Hier is plek voor de wasmachine, de droger en de cv-ketel. Ook de badkamer (wastafel met badmeubel en douchecabine) en separate toiletruimte zijn ondergebracht in de aanbouw. Via een openslaande buitendeur stap je het terras pal tegen de achtergevel op, met aangrenzend de geheel omsloten tuin.

Achtertuin & garage
Dat de huidige bewoners tuinliefhebbers zijn, is meteen duidelijk. De speels aangelegde tuin is deels verhard en bestaat verder uit een klein gazon, haagjes, een pergola met bloeiende klimmers en – last but not least - drie heerlijke terrassen. Het terras tegen de achtergevel hadden we al genoemd. Een fijne beschutte plek waar je al vroeg in het seizoen goed toeven is. “Een ontbijtje in de ochtendzon, daar genieten we van. We zijn graag buiten.” Een tweede terras is aangelegd in het verlengde van de aanbouw. Terras nummer drie bevindt zich wat verder naar achteren, nabij het tuinhuis en een waterpartij. “Er is altijd wel ergens zon óf schaduw.” Het houten tuinhuis is in gebruik als klusruimte en voor de opslag van tuingereedschap. Onder de brede overstek kun je droog zitten. Aan de zijkant van het perceel heeft de schutting een houten poort. Deze komt uit op de Saalmerinksingel (uitsluitend toegankelijk voor voetgangers en fietsers). Daar, net voorbij de achtertuin, bevindt zich een ruime houten garage met aan de voorzijde een parkeerplaats en opzij een looppad. Dit behoort allemaal tot Buurserstraat 50. De garage heeft dubbele openslaande deuren en in de zijgevel een brede loopdeur.

De bovenetages
We gaan weer naar binnen, naar de eerste verdieping. Op de overloop zien we de originele balustrade en alle paneeldeuren. Verder is er een flinke vaste kast. Een openslaande balkondeur geeft toegang tot een ommuurd dakterras. Typisch jaren 30. Lekker zonnen? Wasgoed drogen? Het kan allemaal. Aan de overloop grenzen drie slaapkamers, alle met cv en hoge plinten. De kleinste ervan is aan de voorzijde gelegen en heeft prima afmetingen. De eveneens aan de voorzijde gelegen ouderkamer is ruim en heeft een vaste kast. Ook kamer nummer drie, aan de achterzijde, is ruim en voorzien van een vaste kast. Ook de trap naar de zolder is ‘verstopt’ achter een paneeldeur. Nog volledig authentiek zijn de kleine dakkapel en de bijzondere balkenconstructie van de kap. Op deze hoogste verdieping is ruimte genoeg voor een extra (slaap)kamer.

En dan nog even dit…
De begane grond van deze woning is deels voorzien van dubbelglas. Aan de kant van de Saalmerinksingel zijn rolluiken aangebracht. Via dit rustige straatje wandel je zó richting buurschap Honesch en de Buurserbeek. Of neem de Bevertstraat: dan loop je binnen tien minuten in het natuurschoon van Het Buurserzand. Fietsen gaat nóg sneller natuurlijk. Ook Park Groot Scholtenhagen bevindt zich op loopafstand. Hier zijn tal van puike sportaccommodaties, een kinderboerderij, recreatievijver. Verder bevinden zich in de nabijheid twee basisscholen en een kinderopvang.
Dan over de buurt: qua leeftijden is deze gemengd. De laatste jaren hebben oudere buurtbewoners plaatsgemaakt voor jongere mensen. “Maar de sfeer, de onderlinge betrokkenheid, dat voelt nog altijd goed. En nu gaan wij binnenkort vertrekken, ondanks dat we hier nóg met plezier wonen. Maar gezien onze leeftijd hebben we toch gekozen voor een appartement.”

Bijzonderheden:
- bouwjaar 1932
- perceeloppervlakte 354 m²
- inhoud circa 413 m³
- energielabel F

Groottes en oppervlaktes zijn berekend door een extern bureau gebaseerd op de NEN 2580.
In de koopakte zal een 10% waarborgsom of bankgarantie worden opgenomen.