VVV Haaksbergen

Published by Burbach Makelaars on

Lycke Reijsoo &
Betty Morsinkhof
Geplaatst op:
12 september 2019
  Leestijd: 4 minuten

Burbach in gesprek met…. Susan Swidde (VVV & Stichting Haaksbergen Promotie)

Wat is er toch een hoop te doen in Haaksbergen! Je kunt soms bijna niet kiezen… Hartstikke leuk, niet alleen voor toeristen, maar ook voor de eigen inwoners. En goed voor het dorp die positieve aandacht. Eens even vragen aan Susan Swidde wat al die evenementen doen met Haaksbergen. Lycke Reysoo ontmoet Susan in de historische ambiance van het MBS-station, haar werkplek. En dat is geen straf…

Bevalt het bij de MBS?

“Ja, als VVV zijn we blij met onze nieuwe plek. Er komen nu ook mensen over de vloer die we anders niet zagen: het treinpubliek. Met name tijdens rijdagen is dat goed te merken. De vrijwilligers van de VVV, onze frontofffice, zijn de ambassadeurs van Haaksbergen.”

Doen jullie nu dingen sámen met de MBS?

“Niet in de zin van dat we functies overnemen van de MBS. Wel zijn we bezig om bepaalde taken in elkaar te kneden, om gezamenlijk op te trekken waar dat kan. Beide zijn we met een klein team, beide zijn we op zoek naar vrijwilligers. Door sommige functies te combineren, bijvoorbeeld gastheerschap, kun je efficiënter werken. En we kunnen natuurlijk van elkaar leren. Als je ziet wat er allemaal gebeurt bij de MBS…. petje af!”

Hoe belangrijk is toerisme eigenlijk voor Haaksbergen?

“Cijfers heb ik zo niet paraat, maar toerisme heeft een behoorlijk groot aandeel in de plaatselijke economie. Heel wat Haaksbergenaren verdienen er hun boterham mee. Gelukkig is toerisme ook een speerpunt van de gemeente Haaksbergen. Daarmee zijn we in het voordeel vergeleken bij andere gemeenten.”

Waar ligt de kracht van ons dorp?

“Haaksbergen heeft meerdere sterke punten. De natuur. De sportaccommodaties van het Scholtenhagen. De centrale ligging ten opzichte van Twente, de Achterhoek en de Duitse grensstreek. En niet te vergeten het kleinschalige, het dorpse karakter, en tegelijkertijd een hoog voorzieningenniveau.”

Snap jij nou het gemopper van ‘er is hier ook nooit wat te doen’?

“Nee, wat een onzin! Heb je de kalender bekeken? Het eerste weekeinde van september kon je kiezen uit Defensiedag, de schuttersfeesten, de Dag van het Paard en de Tuin Theater Toer. Aanstaande zaterdag hebben we de Open Monumentendag en Overijsselse Molendag. Daarna is er het wandelweekeinde met de Kennedymars. En is er sóms even geen evenement, dan kun je fietsen, wandelen, een terrasje pakken, naar de kinderboerderij.”

Wat moet je nou écht gedaan hebben in Haaksbergen?

“Een rit met de stoomtrein. Een vaartocht met de Buurserpot. Bezichtiging van de Oostendorper watermolen. Lopen over de stapstenen in Waterpark Het Lankheet. O ja, de Buurserbeek,’s avonds of in de vroege ochtend. Of in mei/juni als de kades in bloei staan. En ’s winters met de slee door de Huurnerbulten en onderweg warme chocola bij het haardvuur van de Haarmühle. Heel bijzonder is ook de droogschuur in Het Lankheet met de kolk waarin het hout wordt gewaterd. Jammer dat deze schuur niet is opengesteld voor het publiek.”

Haaksbergen Promotie: hoe leuk is het om daar aan te werken?

“Súper leuk! Als je ziet hoeveel initiatieven er zijn om onze gemeente leefbaar, mooi en interessant te houden. En dan bedoel ik Haaksbergen-breed, dus ook de kerkdorpen Buurse en Sint Isidorushoeve. En altijd om mensen te plezieren. Bij het promoten van Haaksbergen hebben we het hele dorp nodig. De gemeente, de HOV, natuurorganisaties, culturele en sportverenigingen, organisatoren van evenementen. En heel belangrijk: vrijwilligers. Zonder vrijwilligers stort het kaartenhuis in.”

Hoe zit dat nou precies met de Stichting Haaksbergen Promotie en het Platform Haaksbergen Promotie?

“De Stichting is het overkoepelende bestuurlijke orgaan. Daaronder hangt het Platform, het kloppend hart van de organisatie. Dit is samengesteld uit vertegenwoordigers uit alle geledingen van de Haaksbergse samenleving. Zij zitten er om alles wat leeft bij hun achterban naar voren te brengen. De Groene Waaier, dat is een mooi voorbeeld. Hierin hebben natuurorganisaties als Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Het Lankheet zich verenigd. Daarbij werken zij nauw samen met het IVN, Stichting Schaapskudde en imkervereniging De Heidebloem. Namens De Groene Waaier is één afgevaardigde ondergebracht bij het Platform.”

Oké…  maar hoe werkt dit in de praktijk?

“Via het Platform komen de ideeën binnen. De taak van de Stichting is om partijen met elkaar te verbinden, om er voor te zorgen dat ze elkaar weten te vinden. En ja, dat is best een uitdaging. Kijk, Haaksbergen heeft écht heel veel leuke evenementen. Alleen zien we ook versnippering en soms onderlinge concurrentie. Door ideeën, ervaring en kennis bijeen te brengen en door geld en energie te bundelen zou je bepaalde activiteiten kunnen versterken door ze te koppelen. Wellicht kun je ze naar een hoger plan tillen door ze samen te smeden tot enkele grotere evenementen die regionaal interessant zijn. En dat dan onder het merk ‘Haaksbergen natuurlijk!’, gebaseerd op drie pijlers: sport, natuur en duurzaam. Evenementen waarmee Haaksbergen zich onderscheidt van omringende gemeenten. Om dat te bereiken is het belangrijk om als één gezicht naar buiten te treden. Je doet het met z’n allen, mede ook om de leefbaarheid van ons dorp te bevorderen.”

Categorieën Geen categorie