Barber’Ed

Published by Burbach Makelaars on

Peter Burbach &
Betty Morsinkhof
Geplaatst op:
19 februari 2020
  Leestijd: 3 minuten

Burbach in gesprek met…. Barber’Ed

Bijzonder pandje toch, die historische Stalling aan de Eibergsestraat 4. Het werd gebouwd in 1920 en deed dienst als paardenstalling. Bijna een eeuw later is er een kapper neergestreken. Of eigenlijk een barbier: Barber’Ed. Exclusief voor mannen. En dus echt iets voor Peter om er even rond te neuzen. Voor hij het wist ging hij bij barbier Edwin Oosterlaar onder het (scheer)mes.

‘Geknipt en geschoren’ staat op je uithangbord. Het is écht Men only hè?

“Klopt. Aan vrouwen waag ik me niet. Niet aan hun kapsels bedoel ik. Ha, ha. Hoewel… er is één uitzondering: mijn eigen dochtertje knip ik wel. Ja, het is een trend dat het dames- en herenvak weer van elkaar wordt gescheiden. In het westen van ons land is de barbier al behoorlijk ingeburgerd. Hier begint dit nu ook op te komen. De barbier is terug van weggeweest!”

Hoe ben je eigenlijk in het kappersvak beland?

“Ik was zeventien jaar en zoekende. Tot mijn grote verbazing rolde er ‘kapper’ uit de beroepskeuzetest die ik deed. Ik moest er keihard om lachen. Maar goed, ik ben toch aan de opleiding begonnen. Stages gedaan. En ik vond – en vind – het hartstikke leuk! Creatief bezig zijn, het contact met de mensen, het vak vernieuwt steeds. Dat mensen blij naar buiten gaan, daar doe je het voor.”

Bevalt het in de Stalling?

“Prima! Drie jaar geleden ben ik voor mezelf begonnen. Al een poosje keek ik rond in Haaksbergen naar een historisch pandje. Ineens hoorde ik dat de Stalling vrij zou komen. Paar keer langs gereden. Het ligt aan een drukke straat in het centrum, mooi in het zicht. Er is eigen parkeerruimte, ook belangrijk. Het formaat en de uitstraling stonden me wel aan. Het liet me niet los. Kortom: in december 2018 is Barber’Ed geopend. Ik voel me hier als een vis in het water. En ondertussen ben ik op zoek naar versterking.”

Bijzonder sfeertje hier. Je bent voor retro gegaan, niet voor hip?

“Ja, ik ben meer van de nostalgie. Deze sfeer past bij mij. Een hippe salon is zonder meer mooi, maar raakt ook weer gauw uit de tijd. Deze winkel is al gedateerd. Snap je wat ik bedoel? Het draait hier niet alleen om knippen en scheren. Barder’Ed is ook een stukje beleving. Ik heb een oude Kreidler Florett neergezet, een stoere houten tafel en Chesterfield banken. De kachel brandt. Er staat koffie klaar. En wie aan het eind van de middag of ’s avonds komt, kan een whisky’tje of biertje drinken. Beetje ouwehoeren. Aan de muur hangt een pin-upkalender, de Playboy ligt op tafel. Want hier zijn we met mannen onder elkaar.”

Oeps, de Playboy… je maakt me aan het schrikken

“Gek hè dat ik daar niets van geloof…, ha, ha!”

Mooie oude jukebox trouwens

“Gaaf hè. Verder zie je een antieke radio in de winkel en een gitaar. Ik hou enorm veel van muziek. Wist je dat ik ook deejay ben? Zo ben ik eigenlijk steeds bezig om nieuwe oude spullen toe te voegen aan het interieur. Zodat het er telkens een beetje anders uitziet. Uiteraard wel in stijl. Dat grote houten rad is de jongste aanwinst. Trouwens, dat we in een historisch pand zitten wil niet zeggen dat we oubollig zijn. Je kunt online een afspraak inboeken. En we volgen natuurlijk de nieuwste trends in de haarmode.”

Ja, hoe blijf je eigenlijk up to date met de kapsels?

“Door scherp te letten op wat er om je heen gebeurt. In het verleden ging je op cursus om bij te blijven. Nu plaatsen creatieve collega’s vanuit de hele wereld filmpjes op Instagram en Facebook. Er komt daar zó veel voorbij, lang leve ‘t internet! Je moet natuurlijk wel precies weten bij wie je de kunst van het vak afkijkt…”

Het is wel echt een vak, hè

“Zeker, het kappersvak is een ambacht, puur handwerk. Ik geef ook les aan het ROC van Almelo. Mooi om leerlingen van de kappersopleiding de kneepjes van het vak bij te brengen. En… ik zit daar dichtbij de kweekvijver voor talentvolle kappers.”

Barder’Ed over vijf jaar?

“Euh… dan staan hier vier kappersstoelen en zijn we met z’n drieën of vieren aan het werk. Zelf geef ik dan aan het eind van de week les. De winkel is tegen die tijd zes dagen en vijf koopavonden open. Ja, dat is mijn droom.”

Categorieën Geen categorie