Brandweer Twente

Published by Burbach Makelaars on

Nicole Antink &
Betty Morsinkhof
Geplaatst op:
23 oktober 2019
  Leestijd: 5 minuten

Burbach in gesprek met…. Niels Noordink (team Haaksbergen van Brandweer Twente)

Lekker wonen, dan denk je aan een fijn huis, aan gezelligheid, aan een dorp met goede voorzieningen. Als makelaar weten wij daar natuurlijk alles van. Maar dat de brandweer ondertussen 24/7 waakt over onze veiligheid, daar sta je niet dagelijks bij stil. De Haaksbergse brandweermannen en – vrouwen doen super belangrijk werk. En niet eens ongevaarlijk, hè. Petje af voor deze vrijwilligers! Eens even vragen aan kazernecoördinator Niels Noordink waarom dít nou je hobby is. En dus zocht Nicole Antink hem op in de brandweerkazerne.

Hé Niels, volgens mij ben jij aardig jong voor coördinator van de Haaksbergse kazerne.

“Sterker nog, met mijn 27 jaar ben ik de jongste kazernecoördinator in de regio Twente. Deze functie bevalt me prima. Toen ik drie jaar geleden begon zaten we nog nét aan de Spanbeddestraat.”

Jullie hebben het hier geweldig voor elkaar!

“Zeker, een enorme vooruitgang. Het oude gebouw had zijn charme, maar een nieuwe kazerne was écht heel nodig. Deze locatie is beter bereikbaar en de aanrijtijden zijn korter. We zijn dus sneller op de plek waar onze hulp wordt gevraagd. Ook voor de drie grote brandweerwagens die we hebben is hier genoeg ruimte. Team Haaksbergen is gespecialiseerd in natuurbranden. Onze brandweerwagens moeten probleemloos door ruw terrein kunnen rijden. Daarom hebben ze 4X4 aandrijving en staan hoger op de poten. Het zijn grotere wagens en dus hebben ze meer ruimte nodig. En nog een héél belangrijk punt: deze kazerne is ingericht volgens de recente normen voor schoon werken. Na een uitruk kunnen we hier fatsoenlijk douchen. Vuile en schone ruimtes zijn strikt gescheiden. Da’s beter voor de gezondheid van de brandweermensen.”

Over natuurbranden gesproken: hoe ging dat de afgelopen twee droge zomers?

“Eigenlijk niet méér dan anders. Alles bij elkaar opgeteld hebben we de laatste jaren 125 tot 150 uitrukken op jaarbasis.

Oh, da’s gemiddeld toch drie keer in de week…

“In het verleden was dat meer. De brandweer zet ook in op preventie. Dat gebeurt Twentebreed  en wordt geregeld vanuit de afdeling ‘brandveilig leven’. Zij gaan bijvoorbeeld naar verzorgingshuizen, proberen gezinnen te bereiken. De basisscholen bezoeken de Risk Factory op vliegbasis Twente. En verder adviseert de brandweer bij bouw- en milieuvergunningen. Wellicht is dit alles medeoorzaak van het dalende aantal uitrukken.”

Het werk van de brandweer is niet zonder gevaar…

“Klopt. Risico kun je nooit honderd procent uitsluiten. Maar we krijgen een uitstekende opleiding en zijn goed getraind in de omgang met gevaarlijke situaties. Wist je dat de vrijwilligers dezelfde training krijgen dan de beroeps?”

Ongetwijfeld zien jullie soms heel nare dingen. Kun je daar tegen?

“Ja, het kan behoorlijk aangrijpend zijn. Na een uitruk praten we sowieso altijd even na in de kazerne. Was het traumatisch, dan is er professionele ondersteuning aanwezig bij wie je je ei kwijt kunt. Soms kan het zijn dat je meerdere heftige uitrukken achter elkaar hebt. En dat dan vanwege iets veel kleiners de emmer ineens overloopt. Maar zoals gezegd: er is goede opvang voor ons. Gelijk na terugkeer, maar – als je er behoefte aan hebt – ook later nog. Je maakt heel wat mee met elkaar. Toch valt er ook veel te lachen, hoor.”

Hoeveel tijd besteed je aan de brandweer?

“Tja, hoe druk je er mee bent ligt een beetje aan jezelf. Onlangs hebben zich drie nieuwe mensen aangemeld. Zij beginnen binnenkort aan hun opleiding: twee jaar lang één cursusavond in de week. Daarnaast is er onze vaste oefenavond op maandag. En dan heb je elke maand één week dienst. Dat betekent standby zijn voor het geval de pieper gaat. Dat is wat er van je wordt verwacht. Verder zijn er binnen de brandweer allerlei clubjes bezig. Bijvoorbeeld met het organiseren van activiteiten. Of met techniek. Sommige teamleden zijn bijna elke avond in de kazerne. Wat ik al zei: het is wat je er zelf van maakt.”

Drie nieuwe mensen, dat is gaaf!

“Ja, daar zijn we blij mee. Met 24 brandweermannen en – vrouwen is ons team op sterkte. Gelukkig is Haaksbergen een redelijk grote plaats met veel werkgelegenheid. Omdat veel van onze vrijwilligers hier werken zijn ze overdag beschikbaar. We hoeven ons geen zorgen te maken dat de brandweerwagens niet weg kunnen omdat er onvoldoende mensen zijn. Voor kazernes in de kleinere dorpen is dat overdag soms lastig. Maar deze worden dan geholpen door bijvoorbeeld andere kazernes, zodat we in Twente altijd de weg op kunnen bij een incident.”

Mannen of vrouwen …?

“Die nieuwelingen, dat zijn drie mannen. Heel enthousiast. De keuring volgt nog, maar dat komt helemaal goed. En ja, het Haaksbergse korps telt twee vrouwen. Zij doen het hartstikke goed. Hoe geweldig zou het zijn als zich méér vrouwen aansluiten bij de brandweer.”

Kan iedereen gewoon lid worden?

“Nou… Je moet er wel voor gemaakt zijn. Bepaalde eigenschappen zijn wél handig. Zoals goed in teamverband kunnen werken, doortastend zijn, van aanpakken weten, stevig in je schoenen staan. Ondanks een gedegen opleiding kom je soms toch voor totaal onverwachte zaken te staan. Daar moet je écht tegen kunnen! Heel belangrijk is ook dat het thuisfront er achter staat. Want als brandweerman of – vrouw heb je de behoefte om te delen wat je zoal meemaakt.”

Wat beweegt jullie om dit te doen?

“We willen iets betekenen voor de samenleving. Ja, dat klinkt cliché, maar het is wél zo. Een grote drijfveer is ook het sámen werken in een hecht team. En verder de actie en een stukje spanning. Vergelijk het brandweerkorps met een voetbalteam. Ook wij trainen intensief met elkaar. Alleen weten we nooit wanneer die wedstrijd komt. Trouwens, net als de voetballers hebben ook wij een derde helft. De gezelligheid na een oefenavond of een uitruk vinden wij belangrijk. De sfeer binnen het team is erg goed. Prachtig om te ervaren hoe we naar elkaar toegroeien.”

Voelt de brandweer zich gewaardeerd?

“Als ik voor mezelf spreek: ja. Een uitruk levert vaak leuke, positieve reacties op. Mensen zijn dankbaar dat we er zijn. Een hoop ophef er om heen, dat hoeft er van mij niet. Maar dat je ‘gewoon’ gewaardeerd wordt voelt goed. Je hoort wel eens over agressie tegen hulpverleners als de brandweer. Onze ervaring is dat dit in deze regio reuze meevalt. Aan de andere kant van ons land speelt dat veel meer.”

Kan het Haaksbergse brandweerkorps nog meer mensen gebruiken?

“Jazeker! We hebben een hartstikke leuk team. En hoewel we nu op sterkte zijn, zullen de oudste brandweerlieden ons een keer gaan verlaten. Daarom is het slim om nu al aan extra versterking te werken. Mensen enthousiast maken voor de brandweer valt niet mee. Want lang niet iedereen heeft een goed beeld van hoe het er bij ons aan toe gaat. En dan blijkt het vaak een té grote stap om bij ons binnen te lopen. We worden niet gedrild zoals in het leger, hoor! Kijk eens op onze Facebookpagina zou ik zeggen. Daar laten we zien wat we zoal doen. Of kom langs op maandagavond als we oefenen. Je kunt me gerust een mailtje sturen: n.noordink@brandweertwente.nl. Gewoon doen!”

Categorieën Geen categorie