Twents Genot

Published by Burbach Makelaars on

Nicole Antink &
Betty Morsinkhof
Geplaatst op:
03 mei 2019
  Leestijd: 4 minuten

Burbach in gesprek met…. Lars Weernink (Twents Genot)

Een half jaartje geleden verruilde Twents Genot een historisch pandje aan de Eibergsestraat voor een plek midden in het dorp. Daarmee kwam in een leegstaande winkel weer leven in de brouwerij. Eens even vragen aan eigenaar Lars Weernink of het bevalt op zijn nieuwe stek aan de Spoorstraat 14.

Zó, wat een ruimte!

“Ja, we zijn er hartstikke blij mee. De Stalling was een sfeervol pand, daar lag het niet aan. Maar we hadden echt meer ruimte nodig. Uitbreiden was aan de Eibergsestraat niet mogelijk, mede omdat het gedeeltelijk een monument is. Met name voor onze webwinkel huurden we een magazijn op het industrieterrein. Maar vanaf twee locaties, dat werkte niet lekker. Nu hebben we alles op één plek: een winkel, een magazijn en de webshops. Dat is een stuk handiger.”

Weten de mensen je hier te vinden?

“Zeker! In onze vorige winkel kwamen ze vooral gericht. Aan de Spoorstraat pakken we ook het winkelend publiek mee. En niet te vergeten de bezoekers van evenementen. Want in Haaksbergen worden veel leuke activiteiten op touw gezet. De parkeerruimte hier is misschien een klein minpuntje. Maar we lopen gewoon mee met de klant. Verder is hier een bolderkar of een steekwagen waarmee ze hun inkopen naar de auto kunnen brengen.”

Je bent dus handig ingesprongen op ‘het andere winkelen’?

“Klopt. De combinatie fysieke winkel en webshop is denk ik prima. In 2010 heb ik de slijterij en wijnhandel van Cor Ottink overgenomen. Tegelijk zijn we ook onze eerste webshop begonnen. Dat liep meteen goed. Al snel zijn we een tweede webshop gestart en sinds kort is ook de derde in bedrijf. Vooral met pakketten wordt het steeds drukker. Mijn vrouw Anne doet de winkel, samen met Ineke. Bij mijn taak, het webshopgebeuren, krijg ik assistentie van Tess. En dan zijn er nog twee stagiaires. We zijn dus met z’n vijven. Dat we onder één dak zitten maakt ‘even bijspringen’ een stuk makkelijker.”

Je moet wel veel verstand hebben van wijn…

“Ineke heeft bijna twintig jaar bij de Mitra gewerkt. Anne komt uit de horeca. En zelf loop ik ook al heel wat jaren mee. We hebben opleidingen gevolgd en doen er alles aan om onze kennis up-to-date te houden. Verschijnt er een nieuwe reeks wijnen op de markt, dan gaan we die zélf proberen op een beurs, proeverij of gewoon lekker thuis. Ook op vakantie kijken we vaak rond in een wijngaard. De echte beleving, dat doet heel veel. Soms hebben mensen in het buitenland een heerlijke wijn ontdekt en nemen een doos mee naar huis. Thuis blijkt-ie ineens minder lekker te smaken. Dat is best teleurstellend.”

Niet makkelijk om te kiezen uit zo veel wijnen…

“We hebben wijnen in huis van 3,95 tot zo’n 100 euro per fles. Een duurdere wijn hoeft niet perse lekkerder te zijn dan een wijn die minder kost. In de winkel hebben we altijd wat flessen open staan, zodat de mensen kunnen proeven. De kunst voor ons is om hun wensen aan te voelen en die te vertalen in een wijn. Willen ze wit, rood of rosé. Droog, vol, zoet, fruitig, kruidig… Een Malbec uit Frankrijk kan heel anders van smaak zijn dan een Malbec uit Argentinië. Dat heeft te maken met de bodem waarop de druivenstokken groeien. En met het natuurlijke zonlicht dat de druiven krijgen. Handig als je vooraf de smaak kan ervaren. Dan weet je wat je koopt. Trouwens, we hebben ook wijn van Twentse bodem, afkomstig uit de Bentelose wijngaard Hof van Twente. Voor een Nederlandse wijn doen zij het erg goed. Geregeld winnen zij landelijke, maar ook Europese prijzen.”

Komt er binnenkort nog een proeverij?

We zijn nu bezig met het aanpassen van het wijnassortiment voor het nieuwe seizoen, het voorjaar en de zomer. Ter ere hiervan organiseren we binnenkort een proeverij. Wanneer precies maken we bekend op onze website en Facebookpagina. Proeverijen doen we vaak in samenwerking met De Kornuiten. We maken er een leuke avond van, met een hapje erbij. Genieten van spijs, wijn en gezelligheid. Een mooie smaakbeleving staat of valt met de juiste combinatie van spijs en wijn. Wijn kan het eten maken of kraken. Omgekeerd ook trouwens. Rood vlees vraagt om een volle rode wijn. Zalm om een Chardonnay. Hoewel… dat ligt eraan of de zalm mét of zónder romige saus wordt gegeten. Ook bij asperges is de wijnkeuze afhankelijk van de saus die er bij wordt geserveerd.”

Ik zie ook een hele stelling met speciaalbier…

“Dat is echt een hype. Ja, we hebben ook speciaalbier uit Twente. Zoals Rigtersbier uit Buurse. En verder bieren uit brouwerijtjes in Enschede, Hengelo, Ootmarsum. De populariteit van pils neemt af, speciaalbier zit in de lift. Mensen hebben wat extra’s over voor een bijzondere smaakbeleving.

Ze zijn denk ik kritischer geworden en speciaalbieren meer gaan waarderen. Datzelfde geldt overigens voor whisky’s.”

Nou, op wie zullen we eens een toost uitbrengen?

“Op Rob Welten, de nieuwe burgemeester. Ik geloof erin dat hij veranderingen teweeg kan brengen. Want dat heeft Haaksbergen nodig. Kijk maar naar het Centrumplan. Meer levendigheid zou het centrum zó goed doen. En dus het hele dorp.”

Categorieën Geen categorie