St. Isidorushoeveweg 23, Rietmolen

Prijs
  • Prijs op aanvraag
  • Status: beschikbaar
  • Aanvaarding: in overleg
Oppervlakte en inhoud
  • Inhoud: 1237 m3
  • Woon opp.: 302 m2
  • Perceel opp.: 810 m2
Rondom
  • Schuur/berging: 3 aangebouwd steen
  • Garage: geen garage 
  • Tuin: 810 m2
Bouw
  • Soort: eengezinswoning
  • Type: geschakelde woning
  • Bouwjaar: 1920
  • Bouwvorm: bestaande bouw
  • Isolatie: dubbel glas
  • Dak: zadeldak
  • Materiaal: pannen
Indeling
  • Verdiepingen: 3
  • Kamers: 9
  • Slaapkamers: 6
  • Badkamers: 2
Onderhoud
  • Onderhoud binnen: goed
  • Onderhoud buiten: goed

Vrijstaand jarentwintighuis in Rietmolen
Zee aan ruimte, vrijheid, veel mogelijkheden

Wat ze misten in hun Enschedese woonwijk vonden Rik en Sawa in Rietmolen. Een vrijstaand huis (gebouwd rond 1920) met een zee aan ruimte, sfeer van weleer en privacy. Met een grote zonnige tuin waar hun drie kinderen volop kunnen spelen en die tegelijkertijd niet al te veel onderhoud vergt. “Vanaf het terras aan de achterkant kijken we ver uit over het boerenland. Dat is echt genieten, zonder dat je er zelf iets aan hoeft te doen.” Nog een voordeel: via de nieuwe N18 ben je vlot in Enschede. Handig als je daar werkt…

Hal, speelkamer & living
Wie aanbelt bij St. Isidorushoeveweg 23 staat droog onder een bescheiden overkapping. Achter de voordeur bevindt zich een ruime hal. Daar ligt een sfeervolle (hard)houten vloer van Jatoba, die verder doorloopt in de living en de keuken. Blikvanger in de hal is een luik met twee zwarte metalen deurtjes, vermoedelijk onderdeel van een bakkersoven. Een stille getuige van de bakkerij die hier in het verleden was. Vanuit de hal linksaf beland je in een vertrek dat is ingericht als speelkamer. Via een toog is dit verbonden met de aangrenzende L-vormige living. Een royale leefruimte, met rondom statige hoge vensters en bovenramen met glas-in-lood. Stoere eikenhouten gebinten zijn zichtbaar en het plafond is afgewerkt met een sierlijst. Verder is er een schouw met een betegelde achterwand. Radiatoren zijn deels bekleed. Door de situering van de omringende woningen kun je hier heerlijk vrij zitten.

Keuken, schuur & tuin
Nog een (paneel)deur verder kom je in de dichte keuken. De in modern landelijke stijl uitgevoerde keuken heeft lichte fronten. Er is een zes-pits gaskookplaat, twee koelkasten, twee combimagnetrons en veel opbergruimte. Een groot raam in de zijgevel laat ruimschoots daglicht binnen én biedt zicht op de tuin. De keuken geeft toegang tot de achterentree, een kleine hal. Van hieruit stap je de tuin in. In het verlengde van de bestaande woning is een aangebouwde stenen schuur gerealiseerd, opgedeeld in drie afzonderlijke vertrekken. Vanaf het verharde terras, mét zonnescherm, kijk je ver weg over de weilanden. Verder is de tuin grotendeels ingericht voor kindervermaak. Ruimte genoeg voor speeltoestellen, een minigoal, trampoline en een houten speelhuis. Ook is er een (gedempte) put. En tegen een muur op het zuiden groeit een witte druif. Voor de beregening van de tuin is er een elektrische grondwaterpomp.

Opkamer, kelder & badkamer
Terug naar de achteringang. Deze geeft toegang tot een corridor, waaraan verschillende vertrekken grenzen. Overigens is ook de living van hieruit bereikbaar. “Kinderen vinden het fantastisch dat je hier beneden een rondje kunt maken”, lacht Sawa. Eerst maar eens een kijkje in de zogeheten opkamer. Dat betekent drie traptreetje omhoog. Deze knusse kamer biedt uitzicht op de weilanden.
Het trappetje is in wezen een luik, dat toegang geeft tot een ruime, met plavuizen belegde kelder. Een smal raam zorgt voor ventilatie en laat wat daglicht binnen. Achter de volgende deur bevindt zich de badkamer. Deze heeft een douchecabine (met nieuwe bak), een wastafel met badmeubel, een toilet en een designradiator. “Het sanitair is amper twee jaar oud. Verder is de badkamer geschilderd, maar de tegels zijn niet meer zo van deze tijd. Verder functioneert alles prima.”

(Slaap-/werk)kamer & bibliotheek
De nostalgisch ogende lambrisering in de corridor (waar we nog steeds zijn…) heeft een bijzondere nis. “Een soort hok waar de hond kan liggen. Zo werd het ook door vorige bewoners gebruikt.” Aan het eind bevindt zich nóg een ruime slaapkamer. Of werkkamer, wat je maar wil. “Echt een fijne kamer. Toen onze jongste is geboren konden we daar heerlijk rustig liggen.” Een luik in het plafond geeft toegang tot een bergzolder. “Dat gebruiken wij nooit.” Last but not least grenst aan de corridor een royale, met plavuizen belegde kamer: de bibliotheek-in-aanbouw. Voor de ramen aan de straatzijde zitten twee enorme houten luiken. In het verleden was dit namelijk een garage. Deze kamer staat in verbinding met een (tweede) badkamer, voorzien van een ligbad en een wastafel. Aangrenzend bevindt zich de (betegelde) waskamer, waar de wasautomaat staat. Ook is hier een separate toiletruimte. Deze laatstgenoemde vertrekken zijn functioneel, maar gedateerd. Vanuit de bibliotheek komen we weer terug in de hal. En daarmee zit het rondje-begane-grond erop.

Een XL eerste verdieping
Via een trap in de eerder genoemde corridor kom je op de eerste verdieping. Deze telt vijf slaapkamers (alle met cv) en een enorme speel-/bergzolder. Aan één van de dakbalken is een schommel opgehangen. “Wat een ruimte hè? Er zijn hier kinderfeestjes gehouden. Kijk, hier achter is ook nog veel bergruimte. Bovendien is er een vliering, die wij niet eens gebruiken.” Nu over de slaapkamers. Nummer één is ronduit royaal. Het tweede slaapvertrek is aan de kleine kant, maar één van de kids heeft juist deze gekozen als slaapplek. Er is een vaste kast. Een klein opstapje voor het raam is zijn ‘uitkijkpost’ voor een blik over de omringende landschap. Niet onbelangrijk: uit veiligheidsoverwegingen kunnen de draaikiepramen op de kinderkamers alleen ‘kiepen’. De oorspronkelijke functie is echter eenvoudig te herstellen. De derde slaapkamer is ruim en heeft een dakkapel en twee vaste kasten. Tenslotte, aan de zijde van het dorp, de ouderslaapkamer. Eveneens met een vaste kast. Van hieruit kijk je in de kruin van de leilindes aan de zijkant. “Dat er op de overloop zelf ook veel vaste kasten zijn, is ideaal.” Trouwens, op de gehele eerste verdieping zijn alle originele paneeldeuren bewaard gebleven.

Authentiek
Hoewel de ongeveer honderd jaar oude woning niet meer volledig in originele staat verkeert, is een aantal leuke authentieke details bewaard gebleven. We noemden al de ‘bakkersoven’, de paneeldeuren op de eerste verdieping, glas-in-lood bovenramen, de opkamer, inpandige hondenhok en het kolenhok. Ook de gevels met knipvoegen en rollagen zijn grotendeels behouden. Opvallend zijn de sierlijk uitgewerkte windveren. Enkele flink uit de kluiten gewassen leilindes aan de dorpszijde dragen bij aan een sfeer van nostalgie.

Eigentijds
De woning is rondom voorzien van kunststof kozijnen met HR++ glas. Beweegbare (draaikiep)ramen boven hebben horren. De 18 zonnepanelen op het dak leveren ruimschoots de eigen (groene) stroom. Het perceel is volledig omheind en aan de straatzijde afgesloten door middel van een metalen hek. De kinderen, en trouwens ook de hond, kunnen dus niet zomaar de straat op. “Dat is geeft een veilig gevoel.”

Tenslotte…
Aan de voorzijde van het huis is - op eigen grond - plek voor twee auto’s. Ook achter de woning kunnen meerdere auto’s staan. “Rietmolen is een fijn dorp om te wonen. We voelen ons echt opgenomen in deze al lang bestaande buurt”, vertelt Sawa. “Er is hier een basisschool en er zijn prima sportvoorzieningen. Rietmolen is een actieve gemeenschap waar van alles is te doen. Maar de boodschappen zul je ergens anders moeten halen. Zelf zijn we gericht op Haaksbergen, waar we beide zijn opgegroeid.” Rik en Sawa hadden nog een hoop dromen die ze op deze plek wilden waarmaken. De bibliotheek verder inrichten. Een praktijkruimte aan huis. “Het fijne van dit huis is dat je met veel mensen bijeen kunt zijn, maar dat je ook lekker op jezelf kunt zijn. Ruimte genoeg! Er zijn zo veel leuke vertrekken, waar je van alles mee kunt. Een kantoor, praktijk, Bed and Breakfast, kinderopvang.” Hun toekomst neemt nu echter een andere wending. “Ook mooi, hoor. Toch hebben we een dubbel gevoel. Want dit is een fijn huis waar we met veel plezier hebben gewoond.”

Bijzonderheden:
- bouwjaar 1920
- perceeloppervlakte 810 m²
- inhoud circa 1237 m³

Groottes en oppervlaktes zijn berekend door een extern buro gebaseerd op de NEN 2580.
In de koopakte zal een 10% waarborgsom of bankgarantie worden opgenomen.