Siepeweg 12, Haaksbergen

Prijs
  • Prijs op aanvraag
  • Status: verkocht
  • Aanvaarding: in overleg
Oppervlakte en inhoud
  • Inhoud: 520 m3
  • Woon opp.: 140 m2
  • Perceel opp.: 2025 m2
Rondom
  • Schuur/berging: 1 vrijstaand steen
  • Garage: parkeerplaats  geen garage 
  • Tuin: 2025 m2
Bouw
  • Soort: woonboerderij
  • Type: vrijstaande woning
  • Bouwjaar: 1912
  • Bouwvorm: bestaande bouw
  • Dak: zadeldak
  • Materiaal: pannen
Indeling
  • Verdiepingen: 2
  • Kamers: 5
  • Slaapkamers: 3
  • Badkamers: 0
Onderhoud
  • Onderhoud binnen: goed
  • Onderhoud buiten: goed

Natuur, rust, ruimte en een flinke schuur
Woonboerderijtje aan de rand van het Buurserzand

Natuur, rust en ruimte. Dat kenmerkt Siepeweg 12: een wit woonboerderijtje uit 1912 met een flinke schuur. Gelegen in een gebied dat bekend staat onder de historische naam De Siepe. “Het is meer om de plek dan om het huis dat ik dit in 2011 heb gekocht”, bekent de huidige bewoner. “O, het is een fijn huis, hoor. Eenvoudig, maar wel gezellig en lekker licht. Maar de natuur komt hier zó dichtbij. Hollandse wolkenluchten, een mooie zonsondergang, véél vogels, het wild dat in de wei loopt en zelfs om het huis. Ook de seizoenen maak je heel bewust mee. En je loopt zó het Buurserzand in.” Door de vele (dubbele) ramen rondom heb je vanuit alle vertrekken zicht op het boerenland en de natuur. “De Siepeweg is super rustig. Als er drie auto’s per uur voorbijrijden is het veel.”

Hal, slaap-/werkkamer & woonkeuken
Het glas in en rond de retro voordeur is gezandstraald in streepmotief. Daarachter bevindt zich een langgerekte hal met houten vloer. Gelijk links is de moderne toiletruimte met zwevend toilet en (zwart) fonteintje. En gelijk rechts is de ruime slaapkamer van weleer, ingericht als kantoorruimte. Verderop is een garderobenis en een vaste trapkast. Aan het einde van de hal kom je – via een paneeldeur met glas-in-lood - in de grote woonkeuken. In het verleden was hier de deel waar de landbouwdieren stonden. In de keuken ligt een plavuizenvloer. Verder is er een net, maar ietwat gedateerd aanrechtblok en een wasmachineaansluiting. Dankzij de vele ramen is dit een licht vertrek met uitzicht op de bomen rondom. “’s Winters, als de bomen kaal zijn, kun je ver uitkijken over de landerijen. Aan deze kant gaat ook de zon onder.”

Woonkamer
De eveneens lichte en ruime woonkamer is aan de straatzijde gelegen. Deze is zowel rechtstreeks vanuit de gang als vanuit de keuken bereikbaar. Er is een opmerkelijke retro-schouw met een open haard op gas. En in de zijgevel prijkt een gezandstraald sierraam met de afbeelding van een ree. “Je moet er van houden, maar in mijn ogen hóórt dit raam gewoon bij dit huis.” Vanuit de woonkamer geniet je een weids uitzicht over grasland en houtwallen.

Portaal met badkamer & serre
Terug naar de hal die, richting zijgevel, toegang geeft tot een portaal. Hieraan grenst de destijds gemoderniseerde badkamer. Blikvanger is een grote stoomcabine met massagebad, uitgerust met audio en telefoon. “Tja, dat functioneert dus niet meer. Je kunt er prima douchen en een bad nemen, mét muziek. Meer kan ik er helaas niet van maken.” Verder is hier een wastafel met badmeubel. Eveneens vanuit dit portaal bereik je de glasrijke, van screens voorziene serre, waar (op een ondergrond van beton) een houten vloer ligt. Ook hier weer dat fantastische weidse uitzicht. Overigens heeft de overstek van de serre inbouwspots.

Boven
De bovenverdieping telt twee slaapvertrekken, beide met cv en een houten vloer. Op de overloop bevindt zich een vaste kast en een aansluiting voor eventueel een wastafel. De ouderslaapkamer aan de straatzijde is royaal en heeft eigen vaste kastruimte. Slaapkamer nummer twee ligt aan de achterzijde en is ruim. Deze heeft een flinke vaste kast en een draaikiepraam met dubbelglas. In een aparte bergruimte is de cv-ketel geïnstalleerd en een wasmachineaansluiting. Achter de schuine wanden is extra bergruimte gecreëerd. Een luik op de overloop geeft toegang tot een vliering.

XL schuur
De stenen schuur meet liefst 5 bij 15 meter en heeft een pannendak en zinken goten. Ideaal voor iemand wiens passie modelvliegtuigen is. “De vliegtuigen kun je zó vanuit de schuur de lucht in sturen”, vertelt de verkoper. De schuur is voorzien van dubbele houten deuren (“je kunt dus met een auto naar binnen”) en een aparte loopdeur. In de zijgevels zitten nog de kleine staldeuren en metalen stalramen met roedeverdeling. De schuur is opgedeeld in twee aparte, met elkaar in verbinding staande vertrekken. Het achterste gedeelte heeft nog een zwarte lambrisering. Met een ladder is de enorme bergzolder te bereiken. “In sommige balken zit houtworm. Dat zal de volgende bewoner wél moeten behandelen!” Naast de schuur staat een houten tuinhuis dat achterstallig onderhoud heeft. De aangrenzende tuin bestaat uit een groot gazon met langs de rand onder meer een perenboom, beuk en kastanje. “Nee, geen afgeschermde tuin met hogere beplanting. Ik hecht meer waarde aan een onbelemmerd uitzicht over de velden.”

En dan nog even dit…
Gelijk na aankoop heeft de huidige eigenaar destijds het complete terrein rigoureus omgezet. “Alle puin van sloopwerk uit vervlogen tijden is uit de grond verwijderd en afgevoerd. Verder is de bodem schoon. Een rapport is aanwezig.” Het woonboerderijtje is later van spouwmuren voorzien. Vóór de houten vloeren zijn gelegd is eerst isolatie aangebracht. Een groot aantal ramen heeft dubbelglas. Bovendien zijn ze, net als trouwens de voor- en achterdeur, voorzien van rolluiken. De topgevel is bekleed met onderhoudsarm Keralit. Het dak is aan de binnenzijde deels geïsoleerd met glaswoldekens. Zowel beneden als boven zijn de binnenwanden behangen met glasweefsel. “Qua buurt is het hier prettig wonen. Je hebt heel aardige buren, maar zonder die typische ‘noaberschapsverplichtingen’. Fijne mensen die hechten aan hun vrijheid, maar die er altijd zijn als je elkaar nodig hebt. Ook met de boerin waarvan de omringende weilanden zijn heb ik een heel goed contact.” Winkelcentrum De Veldmaat, met supermarkt, bakker en drogist, ligt op amper 2 kilometer. Hier zijn ook twee basisscholen. Het dorpshart van Haaksbergen bevindt zich op ruim 3 kilometer en de oude N18 richting Enschede en Haaksbergen is zo’n 250 meter verderop.

Bijzonderheden:
- bouwjaar 1912
- perceeloppervlakte 2.025 m²
- inhoud circa 520 m³

Groottes en oppervlaktes zijn berekend door een extern buro gebaseerd op de NEN 2580.
In de koopakte zal een 10% waarborgsom of bankgarantie worden opgenomen.