Oude Enschedeseweg 48, Haaksbergen

Prijs
 • Vraagprijs : € 725.000,- k.k.
 • Status: beschikbaar
 • Aanvaarding: in overleg
Oppervlakte en inhoud
 • Inhoud: 482 m3
 • Woon opp.: 124 m2
 • Perceel opp.: 16285 m2
Rondom
 • Schuur/berging: 1 vrijstaand steen
 • Garage: vrijstaand steen  (1)
 • Tuin: 16285 m2
Bouw
 • Soort: woonboerderij
 • Type: vrijstaande woning
 • Bouwjaar: 1920
 • Bouwvorm: bestaande bouw
 • Dak: zadeldak
 • Materiaal: pannen
Indeling
 • Verdiepingen: 3
 • Kamers: 6
 • Slaapkamers: 4
 • Badkamers: 1
Onderhoud
 • Onderhoud binnen: goed
 • Onderhoud buiten: goed

Sfeer, rust en ruimte
Typisch Twents woonboerderijtje nabij het Buurserzand

Geregeld reden ze langs dat charmante boerderijtje aan de bosrand. Een voorrecht om zo te kunnen wonen vonden ze. Maar ja, zoiets komt natuurlijk nóóit te koop. Toen er in 2006 opeens een bord in de tuin stond waren ze er als de kippen bij. Voor de huidige bewoners is dit een droomlocatie. Met natuurgebied het Buurserzand letterlijk in de achtertuin en tegelijkertijd nog geen twee kilometer buiten Haaksbergen. Het winkelcentrum van de Veldmaat is zelfs nog dichterbij. “Je woont hier fijn buitenaf, maar beslist niet eenzaam. Nu kijk je in het kale hout. Maar in het voorjaar wordt alles weer groen en hoor je volop vogelgeluiden. Prachtig! De reeën en konijnen lopen om het huis. Op het erf zijn verschillende zitjes waar je heerlijk kunt genieten van de natuur, de rust en de ruimte.”

Respect
Geen gigantische boerenhoeve, maar een stijlvol gerestaureerd woonboerderijtje uit 1920. Vriendelijk, eenvoudig en knus. Met een groot klinkererf, een weiland en een stukje bos. Door de vorige eigenaar is het in 1997 verbouwd tot een comfortabele woning, met veel respect voor originele details. Iets dat de huidige bewoners – hij is ambachtelijk timmerman - enorm waarderen. Zo zijn gietijzeren stalramen en een staldeur op hun plek gebleven. Puur om recht te doen aan de typisch Twentse uitstraling van de boerenwoning. Datzelfde geldt voor de aanzetstenen en sluitstenen boven de ramen en de deur in de voorgevel. Het buitenschilderwerk is uitgevoerd in de ‘oude’ kleuren mergelwit, okergeel en monumentengroen. De beukenhagen, de witte hekjes en de vruchtbomen in de bongerd passen in het plaatje.

De deel
Aan de achterzijde kom je binnen op de vroegere deel. Een ruim vertrek, met nog de originele hoge houten zoldering van planken en balken. Ook de hiele is ‘voor het oog’ intact gehouden, compleet met houten deurtjes. Er is een natuurstenen schouw met een houtkachel. Op ‘de deel’, dat is gezellig met z’n allen bijeen rond de grote tafel. “Maar ook handig als de kinderen vrienden meenemen. Als je wil, kun je apart zitten, omdat er ook nog een woonkeuken en een zitkamer is.” Aan de deel grenst een ruime badkamer (ooit stalruimte…) met een (aangepast) toilet, een douchecabine en een wastafel. De deel geeft eveneens toegang tot de bijkeuken (ooit varkenshok, daarna zadelkamer) waar de wasautomaat en droger staan. Ook is hier een eenvoudig keukenblok. Verder is er beneden een tweede, separate toiletruimte.

Woonkeuken
Via een prachtige paneeldeur met geslepen glas stap je vanaf ‘de deel’ de knusse ruime woonkeuken in. De ambachtelijke op maat gemaakte keuken is uitgevoerd in landelijke stijl, met een schouw, paneeldeuren en granieten werkblad. In de zijgevel van de keuken zit (bewust) nog het originele raam (met oud vensterglas) dat een schitterend uitzicht biedt op de bosrand. Overigens zijn vrijwel alle ramen op de benedenverdieping voorzien van dubbelglas, op de karakteristieke ijzeren stalraampjes na.

Woonkamer, twee slaapkamers en kelder
De woonkamer strekt zich uit over bijna de volle breedte van de voorgevel. Hier veel originele elementen: het balkenplafond, paneeldeuren en een vaste provisiekast. Verder is er een stenen schouw met een houtkachel. De woonkamer geeft toegang tot twee slaapkamers. Bijzonder is de authentieke opkamer, met daaronder de (droge) kelder. In dit niet al te grote slaapvertrek is plek voor een eenpersoonsbed én een kast of bureau. De andere gelijkvloerse slaapkamer is een stuk ruimer. “Onze kinderen konden hier altijd prima slapen en hun huiswerk maken.”

Slapen op de hooizolder
De vorige bewoners hebben een vaste trap gemaakt naar wat toen nog hooizolder was. Daar zijn twee ruime slaapkamers gerealiseerd en een toiletruimte. In het grootste slaapvertrek is extra bergruimte gecreëerd achter de met kraalschroten afgetimmerde schuine kanten. De ramen met roedeverdeling zijn in ere gehouden, maar wel voorzien van dubbelglas. Ook het karakteristieke ronde gietijzeren raam in de topgevel is gespaard gebleven.

Opstallen
Genoeg leefruimte in het boerderijtje. Maar waar laat je nou al je spullen? Nou, de verschillende opstallen op erf zien er niet alleen fraai uit, ze bieden ook een zee aan opslagruimte. Om te beginnen is er een zeer royale in spouw opgetrokken werkschuur, met een pannendak en een grote, via een vaste trap bereikbare zolder. Inpandig zijn twee separate vertrekken afgetimmerd die bijvoorbeeld dienst kunnen doen als kantoorruimte. Omdat hij ooit in gebruik was als kaasopslag is de schuur voorzien van een koelinstallatie. Iets verderop bevindt zich een landelijke eikenhouten schuur met dubbele openslaande deuren en een betonvloer.

Hooibergschuur en paardenstallen
Bijzonder fraai is de rietgedekte Twentse hooibergschuur. Een ambachtelijk meesterstukje uit eikenhout, vervaardigd door de heer des huizes zelf. “Een constructie met pen- en gatverbindingen. Er is geen schroef of spijker aan te pas gekomen.” Aan de voorzijde is een overdekte zitruimte gecreëerd, aan de achterkant is een brede overstek waaronder je kunt zitten. “Daar kijk je prachtig uit over de wei en het bos. Trouwens, in de wei is een poel uitgegraven waar reeën komen drinken.” Verder is er kapschuur gebouwd, eveneens in landelijke stijl, met twee mooie paardenstallen. Aan de zijgevel is een metalen hondenren gerealiseerd. Tenslotte: een overkapping, eveneens met een landelijke uitstraling, bedoeld als carport voor twee auto’s.

Erf en tuin
De tuin is eenvoudig maar sfeervol en passend bij dit keurig onderhouden boerderijtje. Tot aan de wei is het erf verhard met gebakken klinkers. Langs de erfgrens staan enkele statige kastanjebomen die in het voorjaar pronken met hun witte bloemen. Verder behoren twee nog écht functionerende waterputten tot het erf. “Vooral ’s zomers komen deze goed van pas. Dan pompen we (elektrisch) water op voor het beregenen van de tuin.”

Bijzonderheden:
- bouwjaar 1920
- perceeloppervlakte 16.285 m²
- inhoud circa 482 m³
- nieuwe Nefit c.v.-ketel maart 2019
- platte daken (keuken) vernieuwd in 2018

Groottes en oppervlaktes zijn berekend door een extern buro gebaseerd op de NEN 2580.
In de koopakte zal een 10% waarborgsom of bankgarantie worden opgenomen.