Maatweg 23, Haaksbergen

Prijs
  • Vraagprijs : € 600.000,- k.k.
  • Status: beschikbaar
  • Aanvaarding: in overleg
Oppervlakte en inhoud
  • Inhoud: 738 m3
  • Woon opp.: 197 m2
  • Perceel opp.: 2010 m2
Rondom
  • Schuur/berging: 3 aangebouwd steen
  • Garage: vrijstaand steen  (1)
  • Tuin: 2010 m2
Bouw
  • Soort: eengezinswoning
  • Type: vrijstaande woning
  • Bouwjaar: 1929
  • Bouwvorm: bestaande bouw
  • Isolatie: dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, dubbel glas
  • Dak: zadeldak
  • Materiaal: pannen
Indeling
  • Verdiepingen: 3
  • Kamers: 7
  • Slaapkamers: 6
  • Badkamers: 2
Onderhoud
  • Onderhoud binnen: goed
  • Onderhoud buiten: goed

In het landelijkheid van de Veldmaat
Typisch Twentse woonboerderij in een fantastische omgeving

Rust, ruimte, vrijheid en – heel belangrijk voor ze - een veilige omgeving voor hun drie destijds jonge kinderen. Aan de Maatweg 23 vonden Theo en Alice wat ze zochten. Een vrijstaand Twents boerderijtje uit 1929 op een buitengewoon grote kavel (toen inclusief weiland) aan de rand van de Veldmaat.

Ingrijpend verbouwd, authentieke schil bewaard
Vóór het gezin er in 1973 zijn intrek nam is het huis ingrijpend en vakkundig verbouwd door een plaatselijke aannemer. Zo werd van een steens buitenmuur een spouwmuur gemaakt. En de ‘hokkerige’ indeling werd omgevormd tot praktische, knusse leefruimte. Ook comfort werd destijds toegevoegd in de vorm van een toiletruimte en een badkamer. De schil van de boerenwoning - met knipvoegen, sluitstenen, hoge vensters met kruisroeden, stalraampjes, gepleisterd spatplint - is bewust in authentieke staat gelaten en waar nodig gerestaureerd. Zo bleef het karakter bewaard. Om dezelfde reden is de enorme vrijstaande stenen schuur/dubbele garage (met pannendak) opgetrokken in de stijl van het boerderijtje. Net als de aanbouw die rond de millenniumwissel is uitgevoerd door dezelfde aannemer. “Ja, mét knipvoegen. Vaklieden die dat kunnen maken zijn bijna niet meer te vinden.”

Living & werkkamer
Je komt binnen in de hal, met toiletruimte, garderobe en hardhouten open trap. Gelijk links is een kleine wachtruimte (i.v.m. praktijkruimte aan huis), in een ver verleden het kamertje van de bij vorige bewoners inwonende oma. Aan het einde van de hal is de deur naar de ruime Z-vormige living. Wat gelijk opvalt is een stoer eikenhouten gebint, plafondbalken, een schouw met een open houthaard en hoge vensters (wél met dubbelglas). Op de vloer liggen plavuizen. Kortom: de sfeer van een boerenwoning. Aan de linkerzijkant bevindt zich een halfopen werkruimte. Daar kan je in alle rust werken, terwijl je toch bent verbonden met de huiskamer.

Slapen & baden op de begane grond
Aan de rechterzijde is de woning in het jaar 2000 flink uitgebouwd, in stijl. Daarmee is aan de woonkamer extra ruimte toegevoed. In dit gedeelte zijn dubbele openslaande tuindeuren geplaatst die toegang geven tot een terras en vervolgens de tuin. In de destijds goed geïsoleerde aanbouw zijn een royale slaapkamer met aangrenzend een ruime badkamer gerealiseerd. Beide vertrekken hebben vloerverwarming. Het met plavuizen belegde slaapvertrek heeft dubbele openslaande deuren (voorzien van een sierlijk gesmeed veiligheidshek) die uitkomen op het terras. Verder is hier een kastenwand met schuifdeuren. De ruime, van plafondspots voorziene badkamer heeft een flinke inloopdouche, dubbele wastafel, hangtoilet en designradiator. Een raam zorgt voor ventilatie.

Serre, keuken & bijkeuken
Terug naar de woonkamer. Aan de achterzijde is een flinke serre gebouwd, eveneens mét vloerverwarming. Bijna het hele jaar door kan je hier fijn zitten. Een schuifpui geeft toegang tot het aangrenzende terras. Dit is een niveau hoger gelegen dan de tuin en bestraat met gebakken klinkers. Het uitzicht op de tuin en achterliggende landelijk gebied (weiland en bomen) is in één woord fantastisch, de vrijheid ongekend. Weer naar binnen, richting (dichte) keuken. De lichte, U-vormige keuken, uitgevoerd in modern landelijke stijl, stamt ui 2015. De fronten zijn wit, het werkblad en de eetbar zijn van roodbruin gemêleerd graniet. Er wordt gekookt op gas en er is veel werk- opbergruimte. Eén deur verder kom je in de bijkeuken, waar de wasmachine en droger staan. Verder is hier vaste kastruimte en is de cv-ketel geïnstalleerd. Via een openslaande buitendeur stap je het eerder genoemde terras op.

De bovenverdieping
Nu naar de bovenverdieping. De badkamer (met dakkapel) heeft nog de typische jaren zeventig-look. Retro dus, of gedateerd, ‘t is maar hoe je het bekijkt... Er is een ligbad, een douchecabine, twee wastafels en een toilet. Dan zijn er vier (slaap-/werk/-praktijk) vertrekken, variërend van redelijk tot royaal. We beginnen met de kamer boven de aanbouw, een zeer ruim, licht en geheel geïsoleerd vertrek. Dit heeft altijd dienst gedaan als praktijkruimte, maar is ook uitstekend geschikt voor andere doeleinden. Denk aan slaapkamer, kantoor-aan-huis of atelier. Verder grenzen aan de overloop nóg eens twee ruime slaapkamers en één iets kleinere. De laatste is ingericht als werkkamer. Een tussenkamer – de verbinding tussen de oude woning en de nieuwe aanbouw – zou je kunnen gebruiken als speel-, chill- of werkplek. Waar je ook uit het raam kijkt, het is groen en landelijk. Een luik op de overloop geeft toegang tot een deels bevloerde bergzolder, waarvan het dak is geïsoleerd.

Schuur & stallen
De royale schuur/dubbele garage (1973) is opgetrokken in spouw en sluit qua uitstraling perfect aan bij de bestaande boerenwoning. In de voorgevel zitten twee paar dubbele openslaande deuren. Op de zolder van de schuur is een ruime slaapkamer gerealiseerd, met een verwarmingsradiator en een wastafel. In het voorportaal is opbergruimte gecreëerd. Aan de achterzijde is de schuur verder uitgebouwd met een berging, twee paardenstallen en tenslotte een overkapping tegen de achtergevel. Daarachter staat nog een houten schuur met dubbele openslaande deuren. “Hier loopt ook de erfgrens. Het weiland hierachter hoort er niet meer bij.” Wel het weidse uitzicht, de stilte en de vrijheid.

De tuin
Een bomenrij en haag vormen de afscheiding tussen voortuin en Maatweg. Het huis is grotendeels aan het zicht onttrokken. Voor bezoekers van de praktijk is aan de voorzijde een parkeerplaats ingericht. En dan blijf er écht nog meer dan genoeg tuin over. De leilindes tegen de voorgevel passen helemaal bij het plaatje. Een enorm gazon omzoomt drie zijden van het huis. Verder zijn er veel heesters, bloeiende vaste planten, enkele notenbomen en een statige esdoorn (‘neusjesboom’). Ook is er een aluminium kweekkas. Achterin de tuin bevindt zich een natuurlijke vijver. Het houten tuinhuis is toe aan een opknapbeurt. Deze tuin, met een weids uitzicht en buitengewoon veel vrijheid, gaat prachtig over in het omringende landschap. Een unieke plek!

En dan nog even dit…
Deze woonboerderij is geheel voorzien van dubbelglas en draaikiepramen. Voor de ramen aan de zonzijde zijn sfeervolle markiezen geplaatst. Alle binnenwanden zijn afgewerkt met sierpleister. Het huis is beveiligd met een alarminstallatie.

De woning ligt op ruime afstand van de weg, die overigens voor auto’s niet doorgaand is. “Dat is alleen maar fijn.” Een lange oprit links van het huis leidt naar de eerder genoemde schuur/garage. De Maatweg loopt parallel aan de historische GOLS spoorlijn van de MBS. Op rijdagen komt (op enige afstand) de stoomtrein voorbij. Wat handig is: het bescheiden maar zeer complete winkelcentrum De Veldmaat is vlakbij gelegen, net als meerdere basisscholen.

Theo en Alice kijken terug op bijna vijftig jaar woonplezier. “We waren van plan hier tot het einde te blijven wonen. Om die reden hebben we destijds een slaapkamer en een badkamer beneden gemaakt. Maar die plannen nemen nu toch een andere wending. Het werk in en rond het huis wordt ons te veel. Een lastige stap, maar we zijn er aan toe. De buurt, de echte noaberschap, dat gaan we missen.”

Bijzonderheden:
- Bouwjaar 1929
- Perceeloppervlakte 2.010 m²
- Inhoud circa 738 m³

Groottes en oppervlaktes zijn berekend door een extern buro gebaseerd op de NEN 2580.
In de koopakte zal een 10% waarborgsom of bankgarantie worden opgenomen.