Laarveldsweg 11, Haaksbergen

Prijs
 • Vraagprijs : Verkocht
 • Status: verkocht
 • Aanvaarding: in overleg
Oppervlakte en inhoud
 • Inhoud: 392 m3
 • Woon opp.: 98 m2
 • Perceel opp.: 11795 m2
Rondom
 • Schuur/berging: 2 vrijstaand steen
 • Garage: geen garage 
 • Tuin: 11430 m2
Bouw
 • Soort: eengezinswoning
 • Type: vrijstaande woning
 • Bouwjaar: 1960
 • Bouwvorm: bestaande bouw
 • Dak: zadeldak
 • Materiaal: pannen
Indeling
 • Verdiepingen: 3
 • Kamers: 4
 • Slaapkamers: 3
 • Badkamers: 1
Onderhoud
 • Onderhoud binnen: redelijk
 • Onderhoud buiten: redelijk

Vraagt om grondige renovatie…
Vrijstaand huis met meerdere opstallen op magnifieke locatie in de buurschap Langelo

Voor het ontstaan van dit boerenerf moeten we zo’n anderhalve eeuw terug in de tijd. De oorspronkelijke boerenhoeve staat er nog altijd. Net als de andere opstallen is deze echter in verval geraakt nadat in 1966 iets verderop een nieuwe vrijstaande woning werd gebouwd voor het boerengezin. En dat huis staat te boek als Laarveldsweg 11. Degelijk gebouwd, zonder franje, maar op een machtig mooie plek in de buurschap Langelo. Een walhalla voor wie van het ware buitenleven houdt.

Een lastig besluit…
De huidige bewoner moet even stevig nadenken over de vraag ‘wat maakt wonen hier zo mooi?’. “Tja, ik woon hier al mijn leven, het is mijn geboortegrond. Voor mij is alles ‘gewoon’, ik ken niet anders”, zegt de vitale tachtiger. En even later: “De vrijheid, de rust, dat is het denk ik waarom ik me hier zo thuis voel. Maar het werk op het erf, dat wordt me te veel. Ik moet óók vooruit kijken, daarom verhuis ik naar het dorp. Want stel dat ik op den duur geen auto meer kan rijden, of slechter ter been word, dan ben ik vlakbij de winkels.” Dat dit een héél lastig besluit was, laat zich raden…

HET WOONHUIS
Hal & woonkeuken
Eerst de hoofdwoning, zoals gemeld is deze gebouwd in 1960. De huidige bewoner nodigt uit om achterom te komen, de (authentieke) voordeur wordt nooit gebruikt. De achterdeur is van kunststof, net als alle kozijnen en (draaikiep)ramen op beide verdiepingen. “Die heb ik laten plaatsen, overal mét dubbelglas”, vertelt hij. We komen binnen in een lange gang, met op de vloer de originele okerkleurige tegeltjes uit de bouwperiode. De gang telt meerdere deuren. Eerst maar eens rechts, naar de woonkeuken, vrij ruim én licht. Je kijkt uit over de omringende weilanden. De keuken op zich, met lichte fronten en een donkergrijs werkblad, is keurig maar een tikje gedateerd. Koken gebeurt op inductie. De overige inbouwapparatuur bevindt zich in een keukenmeubel.

Woonkamer
Een wand met véél glas scheidt de keuken van de aan de voorzijde gelegen woonkamer. Ook hier een mooie lichtinval en een weids uitzicht over de voortuin en landbouwgronden. Net als in de woonkeuken is het plafond strak afgewerkt met een sierlijst. De (retro)schouw is puur voor het oog, maar het rookkanaal is intact gebleven. “Het is láng geleden dat hier is gestookt. De schoorsteen moet dus grondig worden geveegd.” Ook rechtstreeks vanuit de woonkamer is de gang bereikbaar. Eigenlijk overbodig, maar we zeggen het toch even: de privacy is ongekend, want de omringende huizen bevinden zich op flinke afstand.

Slapen & baden op de begane grond
De hiervoor genoemde lange gang heeft een ‘ zijtak’: de hal die uitkomt bij de (retro)voordeur. Deze bevat privacy-glas met streepmotief. Hier is ook de nette, in lichte kleuren uitgevoerde toiletruimte, met hangtoilet en fonteintje. Ernaast is de meterkast. Overigens is de elektriciteitsbedrading in het huis vernieuwd. We gaan de hoek om: daar vinden we een handige werkkast. En achter de volgende deur bevindt zich de badkamer, eveneens uitgevoerd in lichte kleuren. Er is een inloopdouche en een wastafel met badmeubel. Ook de wasmachineaansluiting is hier geïnstalleerd. Aan het einde van de gang, nabij de woonkamer, is een vrij ruim slaapvertrek gelegen. Aan de voorzijde dus. Het is voorzien van een dubbele vaste kast. En tenslotte is vanuit de gang de redelijk ruime, 1.80 m. hoge kelder toegankelijk.

Eerste verdieping
Via de origine trap-met-spijlen kom je op de eerste en meteen ook hoogste verdieping. Aan weerszijden van de bescheiden overloop zijn twee écht ruime, cv-verwarmde slaapkamers gelegen. Beide hebben vaste kasten. Ook achter de knieschotten is extra opbergruimte, bereikbaar via een deur. In één van de kasten is de cv-ketel ondergebracht.

DE OPSTALLEN
De huidige bewoner stapt in zijn gele klompen die bij de achterdeur staan en neemt ons mee het erf op. Dat bestaat grotendeels uit (kort) gras. Een groepje oeroude eiken zijn de stille getuigen van wat zich hier heeft afgespeeld. In één van de bijbehorende weilanden lopen enkele mini-pony’s. “De dieren zijn van iemand anders. Levende have om het huis, dat vind ik mooi. O, je ziet hier ook veel vogelsoorten. Hazen, konijnen. En ja, ook reeën. Die lopen soms gewoon in de tuin. Zie je in de verte dat bosje? Daar houden ze zich overdag schuil”, weet hij. Tot Laarveldsweg 11 behoren verschillende opstallen, verspreid over het erf en de weilanden.

1. De eeuwenoude boerderij
Het exacte bouwjaar kent de huidige bewoner niet, maar hij schat zo ongeveer midden negentiende eeuw. “Mijn opa was zes jaar toen het huis werd gebouwd.” De eiken niendeur (met stiepel) gaat moeizaam open. Daarachter is de deel gelegen, belegd met dell’nkleenkers en opgebouwd rond een constructie van imposante eiken gebinten. We zien gebogen stalraampjes, de hiel (met hooizolder) en de grupstal waar ooit de koeien stonden. “In het voorste gedeelte hebben we gewoond. Ons gezin met zes kinderen én de grootouders”, vertelt hij lachend. “Zie je die haken in het gebint boven de deel? Daaraan werd het vee dat was geslacht opgehangen. Zo ging dat vroeger.” In de buitenmuur zitten nog de metalen ankers met ringen waaraan je een koe of paard kon vastleggen.

2. De werkplaats/stal
Nabij het boerenhuis zien we een grote vrijstaande stenen stal, belegd met dakpannen. Ook hier is de tand des tijds zichtbaar. Het voorste gedeelte deed dienst als werkplaats. Met een authentieke werkbank en oude gereedschappen. “Dit was de werkplaats van de va”, onthult hij. Er is een meterkast, krachtstroom en een watervoorziening. Voor de diepvries is een aparte ruimte afgetimmerd. Meer naar achteren bevindt zich een flinke stalruimte met meerdere aparte hokken. Hier waren in het verleden de varkens ondergebracht. Elk hok had een eigen staldeurtje, want destijds mochten varkens nog lekker buiten wroeten.

3. Twee kippenhokken
In het weiland áchter de oude hoeve staan twee typisch Twentse kippenhokken, die beide in verval zijn geraakt.

4. De werktuigenloods
Van de enorme open werktuigenloods, met aan weerszijden varkenshokken, rest eigenlijk alleen nog de fundering. Onder de overkapping werden in het verleden de landbouwwerktuigen ‘geparkeerd’.

Tenslotte…
Een lange, half-verharde eigen weg voert van de (geasfalteerde) Laarveldsweg naar huisnummer 11 én het iets verderop gelegen huis van de buren. “Een eigen weg, die we samen in eigendom hebben.”
Op dit erf zal écht het één en ander moeten gebeuren, maar de locatie is hoe dan ook magnifiek. Zo dicht bij landgoed Het Lankheet met het Waterpark en monumentale boerderijen. Vlakbij de Buurserbeek ook, en de Oostendorper watermolen. En dichtbij de puike sportaccommodaties van het Park Groot Scholtenhagen: golfbaan, hockeyvelden, ijs-/skeelerbaan, voetbalvelden, schuttershuis, tennis-/padelbanen, zwemparadijs. En niet te vergeten horeca, een kinderboerderij en recreatievijver. Twee basisscholen bevinden zich binnen tien fietsminuten. In ruim tien minuten fietsen ben je midden in het dorp bij de winkels. “Met de auto in vijf minuten”, vult de huidige bewoner aan.
De buurt bestaat uit een gemengd gezelschap van ‘boeren en buitenlui’: gezinnen met jonge kinderen of schoolgaande jeugd, 50-plussers waarvan de kroost (bijna) is uitgevlogen en senioren. “Ik ben wel zo ongeveer de oudste…” Onvervalste noaberschap wordt hier in ere gehouden. “Dat was lang geleden al zo. Je hielp elkaar met het boerenwerk. En ook als er iets was, kon je altijd op elkaar terugvallen. Maar de deur bij elkaar platlopen, dat gebeurt hier zeker niet!”

Bijzonderheden:
- bouwjaar 1960
- perceeloppervlakte 11.795 m²
- inhoud circa 392 m³
- energielabel G

Groottes en oppervlaktes zijn berekend door een extern buro gebaseerd op de NEN 2580.
In de koopakte zal een 10% waarborgsom of bankgarantie worden opgenomen.