Kroonprins 5, Haaksbergen

Prijs
  • Vraagprijs : Verkocht
  • Status: verkocht
  • Aanvaarding: in overleg
Oppervlakte en inhoud
  • Inhoud: 774 m3
  • Woon opp.: 118 m2
  • Perceel opp.: 585 m2
Rondom
  • Schuur/berging: 1 aangebouwd steen
  • Garage: aangebouwd steen  (2)
  • Tuin: 415 m2
  • Hoofdtuin: 200 m2 , noordoost
Bouw
  • Soort: bungalow
  • Type: halfvrijstaande woning
  • Bouwjaar: 1970
  • Bouwvorm: bestaande bouw
  • Isolatie: muurisolatie, dubbel glas
  • Dak: schilddak
Indeling
  • Verdiepingen: 2
  • Kamers: 4
  • Slaapkamers: 3
  • Badkamers: 1
Onderhoud
  • Onderhoud binnen: goed
  • Onderhoud buiten: goed

Op een ruime kavel aan de Kroonprins
Half-vrijstaande bungalow op een geliefde locatie

De Kroonprins, Haaksbergens eerste en enige bungalowwijk, is vanaf eind jaren zestig ontstaan. De groene omgeving kenmerkt zich door royale kavels met een mooie diversiteit aan voornamelijk vrijstaande woningen. Dat betekent rust en vrijheid. Een aantal huizen is de afgelopen jaren op fraaie wijze gemoderniseerd. Andere hebben hun oorspronkelijke karakter behouden. Tot die laatste categorie behoort Kroonprins 5: een half-vrijstaande bungalow-met-patiotrekjes, gebouwd in 1970.

Alles gelijkvloers
Al in 1974 zette de eerste bewoner deze bungalow in de verkoop. Een zo goed als nieuw huis, op een ruime kavel. Met een mooie achtertuin en veel privacy. “Alles is gelijkvloers, dat sprak ons aan. En de ligging. Steek je iets verderop de Enschedesestraat over, dan ben je al in natuurgebied het Buurserzand”, legt Torsten uit. Het is bijna vijftig jaar geleden dat hij hier neerstreek, met zijn vrouw en hun jonge zoontje. Hij kijkt terug op veel woonplezier, vindt het lastig om te gaan. “Het is met pijn in mijn hart, want je laat heel wat achter. Toch heb ik, na zorgvuldig afwegen, de keuze gemaakt om dichter bij mijn zoon te gaan wonen. Dat is voor ons allebei fijn!”

Entree
De bungalow, de helft van een dubbel dus, heeft een royale eigen oprit die eindigt voor de garage. Daarover later meer. Wij gaan via de robuuste (merbau) voordeur (met aan weerszijden een brede strook privacy-glas) de vrij ruime hal binnen. Hier bevinden zich de nette toiletruimte en meterkast. Verder is er plek voor de garderobe. Op de vloer liggen nog de originele plavuizen, in een neutrale zandkleur. Deze zien we terug in de aangrenzende keuken, de living en in de corridor waaraan de slaapvertrekken grenzen. “Oorspronkelijk was er ook een deur tussen de hal en woonkamer. Wij hebben deze destijds dicht gemaakt. Zo ontstond er een mooie wand voor de boekenkast.”

Woonkeuken
Vanuit de hal ga je rechtstreeks de woonkeuken binnen. Ook deze verkeert nog in oorspronkelijke staat. De minimalistische witte Bruynzeel-keuken heeft een rvs werkblad. Geen inbouwapparatuur, maar een losse koelkast en een vrijstaand fornuis. Er is veel opbergruimte en bovendien een flinke vaste (provisie)kast. De raampartij boven de dubbele spoelbak laat ruimschoots daglicht binnen. Je kijkt in het groen van de erfscheiding met de buren.

Living
Nu naar de aangrenzende L-vormige living. Deze is écht ruim en aangenaam licht. Zowel de voor- als de achtergevel is glasrijk. Dankzij de redelijk diepe voortuin én de situering van de huizen aan de overzijde blijft inkijk tot een minimum beperkt. De brede schuifpui in de achtergevel verbindt de living met de achtertuin. Je hebt een vrij én groen uitzicht, terwijl er van inkijk nauwelijks sprake is. Kortom: een living met veel privacy. Er is een strakke schouw met open houthaard. “De haard is de laatste jaren niet gebruikt, maar heeft daarvóór altijd prima gebrand. De volgende bewoner zal wél eerst het schoorsteenkanaal moeten laten vegen.”

Slapen & baden
De living geeft toegang tot de ‘slaapvleugel’: een lange, glasrijke corridor, waaraan drie slaapkamers en een badkamer grenzen. Ook hier ervaar je weer de verbinding met de achtertuin, die rechtstreeks bereikbaar is via de openslaande deur gelijk rechts. Links vinden we een écht ruim slaapvertrek. “Vóór ons waren dit twee kleinere kamers die wij destijds aaneen hebben getrokken. Beide deuren zijn intact gebleven. Voor wie dat wil is dit, door plaatsing van een tussenwand, vrij eenvoudig in oorspronkelijk staat te herstellen.” Het aangrenzende, kleinere slaapvertrek doet dienst als kastenkamer/logeerkamer. En dan komen we bij de keurige, van elektrische vloerverwarming voorziene badkamer. Deze is zo’n vijftien jaar geleden gerenoveerd in een tijdloze uitvoering: lichtgrijs en wit. De (kwartronde) inloopdouche heeft glaswanden. Verder is er een wastafel met badmeubel, een hangtoilet en een designradiator. Ventileren gebeurt via een uitzetraam. Ook de aansluiting voor de wasmachine en de droger bevinden zich in de badkamer. Tenslotte is aan het eind van de corridor een riante kamer gelegen. Tot hij uitvloog was dit het domein van hun zoon, daarna de studeerkamer/bibliotheek van Torsten. Van hieruit kijk je mooi de tuin in.

Zolder
Een bungalow met een vleugel: dat betekent een zolder met een enorm vloeroppervlak. Een vloer die overigens volledig is geïsoleerd. Verder is het één uitgestrekte ruimte. Wel is de cv-ketel hier geïnstalleerd. De zolder is vanuit de keuken bereikbaar via een luik met vlizotrap. Voor de aanleg van een vaste trap is zeker ruimte elders in dit huis. Onder de nok kun je rechtop staan. Eventuele plaatsing van één of meer dakkapellen zou mogelijkheden scheppen voor het realiseren van (slaap-/werk)kamers op deze hoogste verdieping.

Garage & berging
Met ruim plek voor twee auto’s (naast elkaar) is de aangebouwde stenen garage ronduit royaal. Over de volle breedte van de voorgevel bevindt zich een elektrische houten kanteldeur. Deze is zowel op afstand als met de hand bedienbaar. Via de geïntegreerde loopdeur is het handig in- en uit lopen. Verderop, in de zijgevel, is een tweede loopdeur die uitkomt in de achtertuin. In de garage is de elektrische pomp voor het beregeningssysteem geïnstalleerd. In het verlengde van de garage bevindt zich een aangebouwde stenen berging. Hier is meer dan genoeg ruimte voor fietsen, een werkbank en opslag. Een groot raam laat daglicht binnen.

Achtertuin
De geheel omsloten achtertuin is bereikbaar via de garage, die dienst doet als achterom. De heerlijk vrije tuin, waarin de hand van een liefhebber zichtbaar is, kent meerdere terrassen. Tegen de achtergevel is een vrij groot terras dat vanaf het eind van de ochtend schaduw heeft. Maar wát fijn met de zomers van tegenwoordig. Ook tegen de corridor van de ’slaapvleugel’ is een bescheiden terras aangelegd dat een groot deel van de dag in de zon is gelegen. Op het derde terras, achter in de tuin, komt de middag- en avondzon. Verder bestaat de met zorg aangelegde tuin uit gazon en borders met bloeiende vaste planten. Dankzij de beregeningsinstallatie blijft het er mooi groen. “Het is een erg fijne tuin. Niet klein, maar ook weer niet té groot. En vrij. Ik geniet ervan!”

Tenslotte…
Een aantal ramen in de achtergevel is door de huidige bewoner bewust dicht gemaakt, waarbij de kozijnen met glas zijn blijven zitten. De buitenzijde is keurig afgewerkt met houten rabatdelen, de binnenzijde met stuukwerk. Vakwerk, als je het niet weet valt het niet gelijk op. “Naar onze smaak was er al te veel glas. Wij hadden meer behoefte aan wanden waar je bijvoorbeeld een kast voor kunt zetten. Maar ook deze ingreep is vrij makkelijk te herstellen.” De geheel van dubbelglas voorziene bungalow wordt verwarmd door middel van een luchtverwarmingssysteem. In de keuken en in de huidige studeerkamer is een extra gevelkachel geplaatst. Het huis heeft brede overstekken. Boeien en gootaftimmering zijn van hout. “Onderhoud is altijd op tijd verricht, maar het huis is nu wél toe aan een schilderbeurt.”
Over de buurt is Torsten erg te spreken. “De sfeer is prettig. Er zijn goede contacten. Even een praatje maken. Mensen zijn behulpzaam over en weer. En er is het jaarlijkse Kroonprinsfeest, altijd gezellig. Nee, hier woon je niet in anonimiteit, tenzij je dat zelf wenst natuurlijk”, vertelt hij. “Over het algemeen blijven mensen hier láng wonen. Maar de laatste jaren is verjonging écht op gang gekomen. Het merendeel is nog wel 50+, maar het aantal gezinnen met jonge of grotere kinderen groeit gestaag.”

Bijzonderheden:
- bouwjaar 1970
- perceeloppervlakte 585 m²
- inhoud circa 774 m³
- energielabel D

Groottes en oppervlaktes zijn berekend door een extern buro gebaseerd op de NEN 2580.
In de koopakte zal een 10% waarborgsom of bankgarantie worden opgenomen.