Haaksbergerstraat 1075, Enschede

Prijs
  • Prijs op aanvraag
  • Status: verkocht
  • Aanvaarding: in overleg
Oppervlakte en inhoud
  • Inhoud: 448 m3
  • Woon opp.: 118 m2
  • Perceel opp.: 2670 m2
Rondom
  • Schuur/berging: 2 vrijstaand steen
  • Garage: vrijstaand steen  (1)
  • Tuin: 2670 m2
  • Hoofdtuin: 2080 m2 , zuidoost
Bouw
  • Soort: eengezinswoning
  • Type: vrijstaande woning
  • Bouwjaar: 1915
  • Bouwvorm: bestaande bouw
  • Isolatie: dakisolatie, vloerisolatie, gedeeltelijk dubbel glas
  • Dak: zadeldak
  • Materiaal: pannen
Indeling
  • Verdiepingen: 3
  • Kamers: 5
  • Slaapkamers: 4
  • Badkamers: 1
Onderhoud
  • Onderhoud binnen: redelijk
  • Onderhoud buiten: redelijk

Zee van buitenruimte, vier slaapkamers
Vrijstaande woning (1915) met meerdere opstallen en weiland

Op deze plek, vlakbij natuurgebied het Buurserzand, ligt ruim een eeuw aan familiegeschiedenis. De opa van de huidige bewoner bouwde dit vrijstaande huis rond 1915. Hij verdiende hier zijn brood met een bescheiden boerenbedrijf en een winkeltje/venterij in kruidenierswaren. Als kind speelde de huidige bewoner dikwijls op het erf. Toen hij in 1999 de kans kreeg het huis te kopen was de beslissing niet vreselijk moeilijk.

Verbouwing
“In eerste instantie heb ik alles gewoon bij het oude gelaten. Toen mijn vrouw hier een aantal jaren later kwam wonen en we kinderen kregen is het huis stapsgewijs gemoderniseerd en uitgebreid”, vertelt hij. Uitbouw van de achtergevel met 2,5 meter leverde ruimte op voor een achter-entree, een woonkeuken en badkamer. Ook is tegen de achtergevel een royale overkapping gebouwd, met transparante dakbedekking. Verbouwingen van het huis door de jaren heen zijn weliswaar zichtbaar aan de buitenkant. Maar in de voorgevel zijn de knipvoegen grotendeels bewaard gebleven, terwijl raamdorpels, lateien, muurankers en het buitenplint in 2019 zijn opgeknapt. Ook de zinken goot is toen vervangen.

Woonkamer
De hoofdingang is aan de achterzijde van het huis gelegen. In de hal bevindt zich de toiletruimte met zwevend toilet. En verder is er vaste kastruimte, een (vernieuwde) meterkast (met krachtstroom) en een garderobenis. Eerst nemen we een kijkje in de aangrenzende woonkamer. Op de bovenvensters na zijn alle ramen voorzien van dubbelglas. Er ligt een pvc vloer in houtlook. Verder is er een schouw met een houtkachel. De lichte woonkamer heeft een balkenplafond, de wanden zijn behangen met glasweefsel.

Woonkeuken & bijkeuken
Ook de (dichte) woonkeuken is toegankelijk vanuit de eerder genoemde hal. De keuken uit 2014 is uitgevoerd in modern landelijke stijl, met fronten in houtlook en een donkergrijs werkblad. Koken gebeurt op gas. Er is een flinke vaste provisiekast. Een deur verderop beland je in de bijkeuken. Hier staan de wasautomaat en droger. Ook is hier handige vaste kastruimte. De cv-ketel is ondergebracht in een aparte (werk)kast.

Badkamer & slaapkamer
Ook de in wit en antraciet uitgevoerde badkamer is gerenoveerd in 2014. Deze heeft een hoekbad, een inloopdouche met glazen deur, een hangtoilet en een wastafel met badmeubel. Een andere deur geeft toegang tot de ruime ouderslaapkamer, ooit het winkeltje van opa. Hier is een vaste kastenwand met schuifdeuren, waaronder één met spiegelglas.

Bovenverdieping
Aan de ruime overloop op de bovenverdieping grenzen drie knusse slaapkamers. Prima qua afmeting en alle belegd met hetzelfde laminaat. Plaatsing van een kunststof dakkapel heeft boven extra ruimte opgeleverd. Alle slaapkamers hebben kunststof kozijnen en draaikiepramen met dubbelglas en horren. Bovendien zijn de slaapvertrekken voorzien van cv en een speciaal ventilatiesysteem. De schuine wanden zijn geïsoleerd met steenwol en er is extra opbergruimte gecreëerd. Op de overloop is een speelplek ingericht. Ook is hier een luik met een vlizotrap die toegang geeft tot de bescheiden bergzolder.

Zee van buitenruimte
Aan de zijkant van de woning bevindt zich een siertuin met een gazon, borderrand en een gemetselde put. “Water uit de put gebruiken we om de tuin en moestuin te beregenen.” Het erf is ingericht op speelplezier voor de kinderen. Er staat een trampoline en een speelhuis. En verder is er ruimte te over om te fietsen en te skelteren. Of een boomhut te bouwen. Kortom: de kinderen kunnen zich hier heerlijk uitleven. Trouwens… ook de honden. Een deel van het perceel is omheind, zodat de huisdieren niet zomaar de openbare weg op kunnen. Er staan verschillende fruitbomen als appel, pruim en peer en een blauwe druif.

Opstallen
Tot de woning behoren meerdere opstallen. Om te beginnen een grote stenen stal tegen de achtererfscheiding. In het verleden stonden hier opa’s koeien en landbouwwerktuigen. Het bouwwerk is opgedeeld in afzonderlijke ruimtes en doet nu dienst als paardenstalling/opslag. De twee paarden in de naastgelegen wei kunnen vrij in en uit lopen. De stal is voorzien van stroom en water. Dichter bij het huis is een royale schuur, opgetrokken uit damwandplaten en voorzien van een zolderberging. In de zijgevel bevinden zich drie metalen kanteldeuren. “Ideaal als je wil sleutelen aan auto’s of trekkers.” Aan deze schuur zijn verschillende aparte ruimtes gebouwd. Zoals een garage aan de kant van de Meuienboerweg. En aan de achterzijde een bergschuur en een open schuur voor de opslag van onder meer haardhout. Een tweede vrijstaande stenen schuur op het erf is in gebruik als onder meer fietsenberging. Dan is er nog een vrijstaande houten schuur. Dit voormalige hondenhok is deels ingericht als berging, deels als ‘privé-werkplaats’ voor de oudste zoon. Verder is er een broeikas en zijn er meerdere kippenrennen. Want ook kippen en ganzen zijn hier thuis. Volgende bewoners moeten wel rekening houden met enig achterstallig onderhoud van de opstallen.

Omgeving
“Dit is een ideale locatie voor een paardenliefhebber”, weet de vrouw des huizes uit eigen ervaring. “Er is een stal en een weiland. Via de zandweg hiernaast kun je prachtig uitrijden richting Buurserzand.” Datzelfde geldt natuurlijk voor wandelen en fietsen. Aan drie zijden is het huis omgeven door boerenland. Dat de natuur om de hoek ligt brengt fazanten, hazen en reeën soms vlak bij de deur. “De ruimte en vrijheid hier, om zó de deur uit het buitengebied in te lopen, dat is geweldig.” Het huis ligt pal aan de oude N18, tot de aanleg van de nieuwe N18 (mei 2018) een verkeersrijke verbindingsweg tussen Haaksbergen en Enschede. “Sinds de komst van de nieuwe weg is het hier stukken rustiger.” Het stel vertelt dat op de bovenverdieping destijds – met ondersteuning van Rijkswaterstaat – (geluid)isolerende maatregelen zijn genomen. “Van de nieuwe N18 is hier nauwelijks iets te horen.”

Bijzonderheden:
- bouwjaar 1915
- perceeloppervlakte 2.670 m²
- inhoud circa 448 m³

Groottes en oppervlaktes zijn berekend door een extern buro gebaseerd op de NEN 2580.
In de koopakte zal een 10% waarborgsom of bankgarantie worden opgenomen.