Goorsestraat 12, Haaksbergen

Prijs
 • Vraagprijs : Verkocht
 • Status: verkocht
 • Aanvaarding: in overleg
Oppervlakte en inhoud
 • Inhoud: 475 m3
 • Woon opp.: 123 m2
 • Perceel opp.: 166 m2
Rondom
 • Schuur/berging: 1 aangebouwd steen
 • Garage: geen garage 
 • Tuin: 166 m2
 • Hoofdtuin: 75 m2 , noordoost
Bouw
 • Soort: eengezinswoning
 • Type: 2-onder-1-kapwoning
 • Bouwjaar: 1928
 • Bouwvorm: bestaande bouw
 • Isolatie: dakisolatie, muurisolatie, dubbel glas
 • Bijzonderheden: monument
 • Dak: mansarde dak
 • Materiaal: pannen
Indeling
 • Verdiepingen: 3
 • Kamers: 4
 • Slaapkamers: 3
 • Badkamers: 1
Onderhoud
 • Onderhoud binnen: goed
 • Onderhoud buiten: goed

Markante helft-van-een-dubbel nabij het centrum
Authentieke woning uit 1928, eigentijds wooncomfort

Deze sfeervolle helft-van-een-dubbel is gebouwd in 1928, naar ontwerp van plaatselijk architect A.J. Schilderman. Karakteristieke elementen uit de bouwperiode zijn grotendeels behouden. Het blok van twee met de markante voorgevel draagt dan ook het predicaat ‘gemeentelijk monument’. De huidige bewoner viel in 2013 voor de charme van het huis. “Meteen toen ik de hal binnen kwam was ik verkocht”, bekent ze.

Ziel van het huis
Veel van het oorspronkelijke huis is bewaard gebleven. Zoals gekleurde glas-in-loodramen, hoge plafonds met sierlatten, paneeldeuren beneden én boven, de terrazzovloer in de hal, de schouw in de keuken, de tuindeuren en ramen met roedeverdeling. En verder de voordeur met ruitjes van geslepen glas, de knipvoegen en het fraaie siermetselwerk aan de gevels. Zonder de ziel van het huis te vertrappen is eigentijds wooncomfort toegevoegd. Zo zijn het dak en de spouwen geïsoleerd. Verder is het huis zowel beneden als boven voorzien van dubbelglas, terwijl voor de glas-in-loodvensters voorzetramen zijn geplaatst. De dekstukken van de boeien en windveren zijn bekleed met zink. “Dit huis is al die jaren héél goed onderhouden. Zo had de vorige bewoner het opnieuw laten voegen. Mét knipvoegen.”

Hal & keuken
De trekbel bij de (originele) voordeur galmt door het huis. De hal ademt sfeer van weleer. Het is de terrazzovloer, de trap met traploper en roeden, het hoge plafond en de bijzondere constructie rond de voordeur. Overigens grenst aan de hal een kleine maar fijne kelder. Via een paneeldeur met glas-in-lood kom je in de keuken. De ambachtelijke maatwerkkeuken is uitgevoerd in landelijke stijl met lichte fronten en een donker natuurstenen werkblad. Onder de originele schouw bevindt zich een inductiekookplaat. Verder is de keuken uitgerust met een ingebouwde combimagnetron. Een erker met uitzicht op de achtertuin bezorgt het vertrek nét even wat extra ruimte.

Woonkamer-en-suite
De woonkamer-en-suite is bereikbaar vanuit zowel de hal als de keuken. Door middel van de originele schuifdeuren (mét glas-in-loodramen) zijn voor- en achterkamer van elkaar te scheiden. Aan de voorzijde, waar de zithoek is ingericht, is een schouw met een houthaard. Aan weerszijden van het voorraam is een houten open kast gebouwd. In het achterste gedeelte – dat uitkijkt over de tuin - staat een grote eettafel. En een (verplaatsbare) antieke kast. “De vorige bewoner heeft hem achter gelaten. Volgens haar hoort hij bij het huis. Dat blijft zo.” Boven de (originele) dubbele tuindeuren bevindt zich een gekleurde glas-in-loodpartij. In de woonkamer ligt een massief eikenhouten parketvloer. Het originele plafond is intact gebleven.

Achter-entree, berging, overkapping & tuin
Terug naar de keuken. Een deur verderop kom je in een hal, waar zich de toiletruimte bevindt. Er is een zwevend toilet. Achter pianodeuren (in de vroegere badkamer) staan de wasautomaat en droger. Een slimme oplossing. Aan deze hal grenst eveneens een ruime werkkast/cv-ruimte. De nostalgische plavuizenvloer van de keuken loopt door in deze hal en in de toiletruimte. Via een openslaande buitendeur kom je in de achtertuin. “Aan de achterkant heb ik een strook grond bijgekocht en bij de tuin aangetrokken.” Zo is ruimte ontstaan voor een knusse houten overkapping waar je fijn kunt zitten. En voor uitbreiding van de aangebouwde stenen berging. De vrije en beschutte tuin bestaat uit een gazon, een borderrand en bestrating van gebakken klinkers. De schutting is destijds vernieuwd. Aan de zijkant van de woning is een achterom in de vorm van een brede houten poort. Overigens heeft de overkapping een afsluitbare deur die vanaf de achterzijde toegang verschaft tot het perceel.

Slapen & baden
We gaan naar de eerste verdieping, via de originele trap met houten spijlen en balustrade. De grote overloop heeft een bijzondere vorm. Er zijn hier drie slaapkamers, alle met het originele houten plafond. Twee slaapvertrekken zijn ruim en hebben een vaste kast. De derde kamer is een tikje kleiner, maar nog altijd prima qua afmetingen. De badkamer is in 2013 geheel gemoderniseerd. Deze is uitgevoerd in zwartwit met een antracietkleurige vloer. Er is een ruime inloopdouche met een glazen deur, een zwevend toilet en een extra brede wastafel. Een openslaande deur geeft toegang tot het platje. “Dat gebruik ik niet, maar vroeger werd daar vast de was gedroogd.” Een vaste trap leidt naar de strak afgetimmerde en geïsoleerde zolder. Achter de knieschotten is extra bergruimte gecreëerd. Twee Velux tuimeldakramen laten daglicht binnen. Op zolder is eventueel ruimte voor een extra kamer.

En dan nog even dit…
Zowel binnen als buiten zit het huis keurig in de verf. “Het is een koel huis heb ik gemerkt in de afgelopen twee zomers. En de ligging vind ik ideaal. Je loopt hier zó de deur uit het dorp in. Een beetje levendigheid en dat er mensen voorbij komen, daar houd ik wel van.” Zoals gemeld is dit blok van twee aangewezen als gemeentelijk monument. “Aan de voorgevel mag je daarom niets veranderen wat het karakter aantast. Maar binnen ben je vrij om het naar eigen inzicht in te richten.” In het trappenhuis hangt de originele bouwtekening, ingelijst. “Die hoort bij het huis, net als die oude kast in de woonkamer.”

Bijzonderheden:
- bouwjaar 1931
- inhoud circa 475 m³
- perceeloppervlakte 166 m²

Groottes en oppervlaktes zijn berekend door een extern buro gebaseerd op de NEN 2580.
In de koopakte zal een 10% waarborgsom of bankgarantie worden opgenomen.