Enschedesestraat 62, Haaksbergen

Prijs
  • Vraagprijs : € 500.000,- k.k.
  • Status: beschikbaar
  • Aanvaarding: in overleg
Oppervlakte en inhoud
  • Inhoud: 865 m3
  • Woon opp.: 208 m2
  • Perceel opp.: 576 m2
Rondom
  • Schuur/berging: geen
  • Garage: inpandig  souterrain  (1)
  • Tuin: 576 m2
Bouw
  • Soort: eengezinswoning
  • Type: vrijstaande woning
  • Bouwjaar: 1982
  • Bouwvorm: bestaande bouw
  • Isolatie: dakisolatie, muurisolatie, dubbel glas
  • Dak: zadeldak
  • Materiaal: pannen
Indeling
  • Verdiepingen: 4
  • Kamers: 9
  • Slaapkamers: 7
  • Badkamers: 2
Onderhoud
  • Onderhoud binnen: goed
  • Onderhoud buiten: goed

Zeven slaapkamers, veel leefruimte en privacy
Royale vrijstaande woning met bijzondere architectuur

Dat het huis-met-de-punt een bijzondere architectuur heeft laat zich wel raden vanaf de straatzijde. Wat schuil gaat achter de gevel zie je echter niet: de even doordachte als creatieve indeling en de zee van ruimte. Daarvan werden Karin en Paul gelijk blij tijdens de bezichtiging: “We vielen van de ene verrassing in de andere …” En trouwens ook de plek stond hen aan: vlakbij het dorpshart én bij het buitengebied. Een half jaar zijn ze bezig geweest met een grondige interne verbouwing, mede om praktijkruimte om te vormen naar leefruimte. Enkele flinke - bouwtechnisch verantwoorde - ingrepen hebben geresulteerd in een royale living, waar het daglicht naar binnen kan. Tegelijkertijd zijn de keuken, badkamer en toiletruimte gerenoveerd.

“Een kunststukje…”
Naar een ontwerp van architect ir. J. Cannegieter is deze niet-alledaagse vrijstaande woning gebouwd in 1982, opgezet in een regelmatige achthoek. Op materiaal is destijds niet bezuinigd. Alle verdiepingen zijn voorzien van vloerverwarming, nergens vind je radiatoren. En overal liggen dezelfde plavuizen in een sfeervolle, maar niet overheersende terracotta-tint. De achtergevel is glasrijk en gericht op de tuin. En verder telt het huis zeven slaapkamers, variërend van ruim tot zéér royaal. Speelse, originele architectuur loopt als een rode draad door de woning, zónder afbreuk te doen aan praktisch gebruiksgemak. “Het is een degelijk huis met een hoogwaardig afwerkingsniveau. Over alles is goed nagedacht. De architect heeft er een kunststukje van gemaakt.”

Hal & eerste verdieping
Via de voordeur stap je allereerst een tochtportaal binnen, waar zich ook de toiletruimte bevindt. Opvallend is de hoge plafondconstructie. Vervolgens kom je in de (glasrijke) hal, met een bijzondere blauwe trap. Deze combineert fraai met de terra-kleurige vloertegels. We gaan eerst maar eens naar boven. Ook op de eerste verdieping, waar de vorige bewoner zijn kantoorruimtes had, is in 1998 een nieuwe indeling gemaakt. Sindsdien is er een (zeer) royale masterbedroom, met uitzicht op bomen. Slaapkamer nummer twee is ruim en kijkt prachtig uit op villa De Blanckenborgh en het omringende park. “Hier mag ik graag staan strijken”, glimlacht Karin. Het derde, eveneens ruime vertrek is in gebruik als werkkamer. De kamers, waarvan er geen een hetzelfde is, kenmerken zich door bijzondere plafonds met balkenconstructies.

Nog een (blauwe) trap hoger
Op deze verdieping bevindt zich de keurige badkamer. Deze heeft een ligbad, een dubbele wastafel en een toilet. Verder zijn er twee ruime kamers. Eén ervan is in gebruik als hobbyruimte/bibliotheek en voorzien van een wastafel. Het andere vertrek is ingericht als slaapkamer. Nog een level hoger zijn twee ruime (gespiegelde) slaapvertrekken gelegen. Ooit het domein van hun zoon. “Voor hem een mooie privé-omgeving, ver weg van ouders en zo...” Verder is hier een separate doucheruimte. En tenslotte een aparte stookruimte, waar een nieuwe cv-ketel is geïnstalleerd. Het laatste (en kleinste) blauwe trapje eindigt voor een deur die toegang geeft tot de (berg)zolder. Opgeteld heeft dit een huis dus zeven (zeer) ruime slaapvertrekken. Natuurlijk ook geschikt als werk-/ hobbykamer of kantoor aan huis.

Living
‘Littekens’ van de voormalige pedicurepraktijk die destijds bij het woongedeelte is aangetrokken, vind je nergens. Alsof het nooit anders is geweest. De royale living valt niet in een vorm te vatten. Er zijn grotere wanden waar een kast zou kunnen staan. Maar ook verrassende hoekjes en ruimte voor meerdere zitjes. De ramen aan de straatzijde zitten bewust wat hoger in de gevel. De achterpui is glasrijk en maakt verbinding met de tuin. Bij mooi weer staat de dubbele schuifpui wagenwijd open. Gelijk daarachter bevindt zich een flink overdekt terras. “We zitten graag buiten te eten.”

Woonkeuken
De aan de living grenzende open woonkeuken ligt een niveau lager (in de kelder dus…). Je komt er via een brede stenen trap. De keuken is uitgevoerd in een lichte houtsoort (fineer) en heeft een inductiekookplaat. De wanden boven het werkblad zijn bekleed met rvs. Via een openslaande buitendeur stap je – het super beschutte - terras nummer twee op. Overigens zien we hier dat ook het dak aan de achterzijde uitmondt in een punt. Een open constructie, die via een robuuste metalen ketting afwatert in een kleine vijverpartij. De keuken geeft toegang tot een kleine tussenhal met een toiletruimte. En vervolgens tot de (inpandige) garage.

Garage
Op eigen terrein zijn drie parkeerplaatsen aangelegd, omzoomd door beukenhagen. De royale garage onder de woning, voorzien van een kantel- én een aparte loopdeur, wordt nooit gebruikt voor de auto. “Zonde van de ruimte vinden wij.” De garage is opgetrokken in spouw. Er is méér dan genoeg plek voor de fietsen, een werkbank en ander spullen. Ook de wasautomaat en droger zijn hier geïnstalleerd. Verder is er een uitstortgootsteen.

Tuin
De tuin kenmerkt zich door niveauverschillen, een gazon en speelse borders. Langs de erfscheiding staan wat heesters en bomen. En ‘stiekempjes’ kun je meegenieten van de parkachtige tuin rond de naastgelegen villa Rispinge. De wijk De Biester waartoe de woning behoort, is verrezen op het terrein van de voormalige coöperatieve zuivelfabriek, ofwel ’n botterfebriek. Deze wijk bestaat uit vrijstaande huizen op grote kavels. Dat geeft de omgeving veel ruimte. Op de plek van Enschedesestraat 62 was ooit de oprit, waar de platte wagens met rammelende melkbussen af en aan reden. Een statige oude eik is de enige stille getuige.

Ligging
Ten opzichte van het straatniveau is de woning aanmerkelijk hoger gelegen, wat de markante verschijning versterkt. Aan de gevel is hier door de architect een wat geslotener karakter gegeven, wat inkijk vanaf de Enschedesestraat verhindert. “Daardoor is er binnen veel privacy. Met de komst van de nieuwe N18 is deze straat véél rustiger geworden. En ’s nachts is het hier gewoon stil.” Te voet sta je ruim binnen de tien minuten in hartje Haaksbergen. Maar je bent ook zó in het buitengebied. “Dat is heel plezierig! Het zal niemand zijn ontgaan dat in het naastgelegen pand een eetcafé is gevestigd, waar mensen in het begin van de avond aan tafel zitten en waar een auto aankomt of vertrekt. Maar dat is niet storend en verloopt naar de afspraken die er voor zo’n woonomgeving gelden.

Thuishaven
“Gehecht is een groot woord, maar ik woon hier heel graag”, zegt Karin. “Met pijn in het hart nemen we afscheid van dit huis.” Haar man knikt instemmend: “Het was voor ons een thuishaven. Ja, ook voor de kinderen. Ze zijn ondertussen uitgevlogen, maar in het verleden namen ze vaak vrienden mee. Dan is het fijn dat je zo veel ruimte hebt.” Diezelfde ruimte wordt hen nu té groot. “Toch zal het wennen zijn om kleiner te wonen. Ook de rust en de tuin, de groene omgeving, de vogels, eekhoorns… of we dat terugkrijgen is afwachten.”

Bijzonderheden:
- bouwjaar 1982
- perceeloppervlakte 576 m²
- inhoud circa 865 m³

Groottes en oppervlaktes zijn berekend door een extern buro gebaseerd op de NEN 2580.
In de koopakte zal een 10% waarborgsom of bankgarantie worden opgenomen.