Enschedesestraat 36, Haaksbergen

Prijs
  • Prijs op aanvraag
  • Status: verkocht
  • Aanvaarding: in overleg
Oppervlakte en inhoud
  • Inhoud: 716 m3
  • Woon opp.: 183 m2
  • Perceel opp.: 653 m2
Rondom
  • Schuur/berging: 1 aangebouwd steen
  • Garage: geen garage 
  • Tuin: 653 m2
  • Hoofdtuin: 336 m2 , zuidoost
Bouw
  • Soort: eengezinswoning
  • Type: vrijstaande woning
  • Bouwjaar: 1937
  • Bouwvorm: bestaande bouw
  • Isolatie: dakisolatie, muurisolatie, dubbel glas
  • Dak: schilddak
  • Materiaal: pannen
Indeling
  • Verdiepingen: 4
  • Kamers: 5
  • Slaapkamers: 4
  • Badkamers: 1
Onderhoud
  • Onderhoud binnen: goed
  • Onderhoud buiten: goed

Diepe achtertuin, grote sfeervolle leefkeuken
Stijlvol herenhuis uit de jaren dertig nabij centrum

Dit vrijstaande herenhuis uit 1937 was voor Michiel en Carolien liefde op het eerste gezicht. “Na vijf jaar op Tuindorp in Hengelo gewoond te hebben, waren we al een tijdje op zoek naar een nieuwe woning. Zo ontdekten we dit mooie en karakteristieke jarendertig-huis in Haaksbergen en wisten we beide tegelijk: ‘Ja, dit is het!’” Voor ze er gingen wonen is het huis grondig gerenoveerd. Badkamer, sanitair, meterkast en elektriciteitsbedrading zijn volledig vernieuwd, net als delen van de riolering. Plafonds en verdiepingsvloeren zijn vervangen en geïsoleerd. Op zolder is het dak aan de binnenzijde geïsoleerd en afgetimmerd in originele stijl. De verhuizing staat ze nog helder voor de geest: tijdens de grote stroomstoring op 25 november 2005. Gelukkig hadden ze een houthaard!

Projecten
In de loop der jaren zijn allerlei grote ‘projecten’ uitgevoerd. “Daarbij hebben we ons altijd ingespannen om authentieke elementen te behouden of terug te brengen.” Zo zijn in de gehele woning paneeldeuren teruggeplaatst. De fraaie glas-in-loodramen in de hal en het trappenhuis zijn vervat in dubbelglas. Van beide trappen, naar de eerste verdieping én naar de zolder, zijn vloerbedekking- en lijmresten verwijderd om ze daarna af te lakken en te bekleden met een zwarte traploper, afgewerkt met stijlvolle roestvrijstalen roedes. De wanden in de hal zijn van een sierlijst voorzien. Ook de buitenzijde is grondig onder handen genomen. In 2013 is alle buitenhoutwerk kaal gemaakt, waar nodig gerestaureerd en vervolgens weer voorzien van hoogglans lak. Een behoorlijke ingreep was de uitbouw van de keuken in 2012. De extra ruimte is benut voor het realiseren van een ruime en sfeervolle leefkeuken, een bijkeuken en een fietsenberging annex schuur. Als blikvanger voor het achteraanzicht van het huis is er aan de tuinzijde een veranda-in-stijl gebouwd. In 2017 is de aan de achterzijde gelegen muziekkamer gerenoveerd en aan de buitenzijde afgewerkt met zwarte rabatdelen. “Het huis is écht af!”

Niet zomaar een hal…
Na deze inleiding nu een rondleiding. Deze begint bij het (overdekte) stoepje-in-dambordmotief voor de voordeur. Als de deur openzwaait zien we gelijk de eerste verrassing: een authentieke terrazzovloer. “Die hebben we onder een plavuizenvloer uit de jaren zeventig vandaan gehaald en door een erkend granitobedrijf laten restaureren.” Stijlvol is ook het trappenhuis met de statige trap en gekleurde glas-in-loodvensters. De hal geeft toegang tot de toiletruimte en tot de ruime (droge) kelder. Het kelderraam is beveiligd met een inbraakwerend zwart gietijzeren rooster. Op de plek van de oude doorgang naar de achterkamer is in de hal een flinke garderobekast-op-maat gecreëerd. Een optimale benutting van de ruimte!

Living
Eerst nemen we een kijkje in de ruime en lichte living, waar jarendertigsfeer en strak eigentijds design smaakvol zijn samengebracht. Er ligt een vloer uit massief tropisch hardhout. De authentieke erker aan de straatzijde en een grote serre aan de zijkant – geven extra ruimte en sfeer. Dit wordt versterkt door originele bovenvensters met (blank) glas-in-lood. De hoge plinten, de brede lijsten rond deur- en raamkozijnen en de sierlijsten rond het plafond zijn in stijl gemaakt. De radiatoren zijn weggewerkt achter een strakke houten betimmering. Er is een moderne schouw met ingebouwde houthaard. De vaste provisiekast in de woonkamer heeft een mooie authentieke paneeldeur. Beide op maat gemaakte wandmeubels zijn dan weer super strak van design. Richting achtergevel is plek voor een lange eettafel. Via openslaande deuren beland je op de gezellige, verharde binnenplaats met een dakplataan als middelpunt. In het verlengde daarvan strekt zich de diepe achtertuin uit. De aan de achterzijde gelegen muziekkamer heeft een open verbinding met de living. De instrumenten van de kinderen staan klaar om bespeeld te worden. Maar je kunt er ook heerlijk zitten lezen of chillen. Overigens zou je er even goed een werk- of speelkamer van kunnen maken.

Woonkeuken & bijkeuken
Terug naar de hal en vervolgens naar de woonkeuken. Een groot vertrek waar het gezin graag verblijft. De in houtlook uitgevoerde strak-moderne keuken bestaat uit twee, tegenover elkaar gelegen delen. Het grijze werkblad is gemaakt uit composiet. Er is een brede zespits gaskookplaat en een dubbele oven. In het bijpassende wandmeubel is de magnetron ingebouwd en bevindt zich extra opbergruimte. Verder is de keuken uitgerust met een moderne gassfeerhaard, een werkplek en vaste kasten. Dankzij de glasrijke gevel en de lichtstraat komt veel daglicht binnen. Onder de XL plavuizen uit Spaanse natuursteen ligt vloerverwarming. Beide lopen door naar de aangrenzende bijkeuken. Hier is een tweede toiletruimte. “Handig, ook voor de kinderen, als je uit de tuin komt.” In een schuifkastenwand zijn de wasautomaat en droger ondergebracht. Verder is er een spoelbak en een werkblad met opbergruimte. Vanuit de bijkeuken kun je rechtstreeks naar buiten. Maar dat kan ook één deur verderop, via de fietsenberging. Zoals gemeld is de uitbouw voltooid met een fraaie veranda-in-stijl. Voor de blauwe druif is langs de bovenzijde een sierlijk zwart gelakt leirek aangebracht. Dit gedeelte van de tuin, de eerder genoemde binnenplaats, is verhard met XL donkergrijze tegels en gebakken waalklinkers. Onder een smalle, met dakpannen gedekte overkapping is het haardhout opgeslagen. Een afsluitbare zwarte houten poort vormt de achterom.

Diepe achtertuin met véél privacy
De verrassend diepe, geheel omsloten achtertuin ligt net twee traptreden hoger dan het terras. In de tuin is meer dan genoeg ruimte voor twee trampolines, een (opvouwbaar) zwembad, een gezellige loungeset en een houten tuinhuis voor het tuingereedschap en andere spullen. “Een glijbaan, duikelstangen, schommels. Van alles heeft hier gestaan. Voor de kinderen was het een paradijs toen ze klein waren. Trouwens, nog steeds genieten ze van de tuin. En wij ook.” In de zonnige tuin zorgen bomen als walnoot, prunus en sierpeer voor bloesempracht in het voorjaar en schaduw in de zomer. Verder staan er leilindes en speelse taxushaagjes. “Tegelijk met de buren hebben we in 2009 aan de achterzijde extra grond aangekocht, waarna we er gezamenlijk een mooie ‘stadsmuur’ rond de tuin gebouwd hebben. Dat zorgt voor rust en veel privacy. Soms wanen we ons hier in Italië: samen eten aan lange tafels, dan voelt deze stek echt als vakantie.”

Eerste verdieping
Nog een keer terug naar de hal: De authentieke trap naar de eerste verdieping bestaat uit twee delen, onderbroken door een bordes. Aan de overloop grenzen drie slaapkamers. Op de badkamer na zijn alle vloeren belegd met witte geschilderde planken. Het kleinste slaapvertrek heeft prima afmetingen. Voor het raam zijn witte shutters aangebracht. Van hieruit kijk je in de kruin van de kastanjeboom die in de voortuin staat. Eveneens aan de voorzijde bevindt zich de ruime ouderkamer, met dezelfde shutters voor de ramen. De originele dubbele vaste kast met paneeldeuren is in ere hersteld. Verder is er een strakke kastenwand-op-maat met volop ruimte. De stijlvol ingerichte slaapkamer nummer drie is voldoende groot. Ook hier maatwerkkasten, aangevuld met een mooie werkplek. De comfortabele, van vloerverwarming voorziene badkamer, is ruim en zeer compleet. Het sanitair is wit: twee designwastafels met verwarmde spiegels, een ligbad, inloopdouche, zwevend toilet en bidet. Het in grijstinten uitgevoerde tegelwerk combineert mooi met het hout van het wandmeubel en achter de spiegels. Een openslaande deur voert naar een klein, ommuurd balkon.

Een bijzondere zolderkamer…
Op zolder kom je via een vaste trap. De hoogste verdieping is compleet gerenoveerd en aan de binnenzijde geïsoleerd. Oudste dochter heeft de zolderkamer in gebruik. De dakkapel is origineel en kijkt mooi uit over de wijk. Om extra daglicht te vangen zijn drie tuimeldakramen ingebouwd. Ook hier een witte plankenvloer. Slapen gebeurt in een knusse bedstee. Ook is er een chillhoek ingericht. Schuine wanden zijn in stijl afgetimmerd tot extra opbergruimte. Een handige vaste garderobekast bevindt zich bij de entree, nét voor je de kamer binnengaat. Dat de balkenconstructie van het dak bewust zichtbaar is gemaakt (en strak geschilderd…), geeft deze kamer een unieke uitstraling.

Bijzonderheden:
- bouwjaar 1937
- perceeloppervlakte 653 m²
- inhoud circa 716 m³

Groottes en oppervlaktes zijn berekend door een extern buro gebaseerd op de NEN 2580.
In de koopakte zal een 10% waarborgsom of bankgarantie worden opgenomen.